Ο Νέιτ Σίλβερ, ο άνθρωπος που κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ κατάφερε να προβλέψει τον νικητή της προεδρικής κούρσας και στις 50 αμερικανικές πολιτείες, εγκαταλείπει τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, προκαλώντας την ισχυρή αντίδραση των φανατικών των σπορ οι οποίοι θεωρούν πως η μεταγραφή του στο μεγαλύτερο αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ θα βάλει τέρμα στο σασπένς.

Στον αγώνα για την απόκτηση του 35χρονου πολιτικού αναλυτή και στατιστικολόγου συμμετείχαν οι κολοσσοί των αμερικανικών ΜΜΕ ενώ η τελική μάχη δόθηκε μεταξύ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και της Γουόλτ Ντίσνεϊ στην οποία ανήκει το δίκτυο ESPN. Μάλιστα, η επιθυμία της νεοϋορκέζικης εφημερίδας να κρατήσει τον Σίλβερ στον γυάλινο πύργο της στο κέντρο του Μανχάταν ήταν τόσο μεγάλη που στις διαπραγματεύσεις ενεπλάκη ακόμα και ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας και πρώην επικεφαλής του BBC, Μαρκ Τόμσον. Τελικά νικητής της 8μηνης μάχης αναδείχθηκαν η Ντίσνεϊ και το δίκτυο ESPN χάρη σε μια σειρά από εξαιρετικά προνόμια που υποσχέθηκαν να παράσχουν στον Σίλβερ. Οι επικεφαλής του ESPN έταξαν στον Σίλβερ άφθονο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο, όχι μόνο στις αθλητικές εκπομπές του ESPN αλλά και στις αμιγώς πολιτικές εκπομπές του δικτύου ABC, το οποίο επίσης ανήκει στην Ντίσνεϊ, καθώς και την ευκαιρία να εισαγάγει τη χαρακτηριστική του μέθοδο στατιστικής ανάλυσης και σε άλλες πέρα από την πολιτική σφαίρες, όπως η εκπαίδευση, η οικονομία, η πρόγνωση του καιρού, ακόμα και η παρουσίαση της απονομής των βραβείων Οσκαρ.

Σε προσωπικό επίπεδο, η μεταγραφή του Σίλβερ στο ESPN αποτελεί την κορωνίδα της εκπληκτικής πορείας ενός ανθρώπου ο οποίος κάποτε έβγαζε τα προς το ζην παίζοντας πόκερ στο Διαδίκτυο, έχοντας πρώτα παρατήσει τη δουλειά του ως φοροτεχνικός μόνο και μόνο για να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη ενός στατιστικού μοντέλου για την πρόβλεψη της απόδοσης των παικτών τού μπέιζμπολ. Ομως η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή του να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική ανάλυση. Το 2008 ο Σίλβερ κατάφερε να προβλέψει σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της χρονιάς εκείνης σε 48 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, ενώ το 2012 πρόβλεψε σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, αποστομώνοντας πολιτικούς αναλυτές με μεγαλύτερη εμπειρία, οι οποίοι απέφευγαν να προβούν σε προβλέψεις.

Το πλήγμα για τους «Νιου Γιορκ Τάιμς» είναι ιδιαίτερα ισχυρό καθώς οι επισκέψεις στο μπλογκ του Σίλβερ αποτελούσαν το 20% της συνολικής επισκεψιμότητας της εφημερίδας στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, πολλοί ισχυρίζονται ότι η ένταξή του στο ESPN θα συμβάλει στη διάδοση ενός τρόπου σκέψης περισσότερο πολιτικού σ’ ένα ευρύτερο τηλεοπτικό κοινό. «Πρόκειται για μια πολύ διακριτική λύση σ’ ένα σημαντικό επιχειρηματικό πρόβλημα των ΜΜΕ. Ενώ οι Αμερικανοί ανά περιόδους ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την πολιτική, υπάρχουν περίοδοι που αδιαφορούν παντελώς. Αντιθέτως τα αθλητικά προκαλούν μονίμως το ενδιαφέρον ενός πολύ μεγαλύτερου και σταθερού τηλεοπτικού κοινού», δήλωσε ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Μάθιου Ιγκλέσιας. Με λίγα λόγια, αυτό που καλείται να κάνει ο Νέιτ Σίλβερ είναι να διευρύνει τον κύκλο των Αμερικανών που ενδιαφέρονται για την πολιτική, αξιοποιώντας τη σαγήνη που ασκεί πάνω τους ο αθλητισμός. Την ίδια στιγμή, οι φανατικοί των σπορ διαμαρτύρονται πως η μεταγραφή του θα μετατρέψει την αγωνία της έκβασης του κάθε αγώνα σ’ ένα ζήτημα στατιστικής ανάλυσης. «Με τον Νέιτ Σίλβερ στο ESPN δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να παρακολουθούμε τους αγώνες –θα ξέρουμε εκ των προτέρων τα αποτελέσματα, με το ποσοστό επιτυχίας να κυμαίνεται στο 98%», σχολίασε πικρόχολα ο Ρόμπερτ Ελισμπεργκ της Χάφινγκτον Ποστ.