Σύσταση προς τις τράπεζες να προχωρήσουν στην εκταμίευση των κονδυλίων που προορίζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απηύθυνε την Τετάρτη το βράδυ ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός πρόκειται να έχει την Πέμπτη σχετική συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να φτάσουν στην αγορά ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι που έχουν ως τελικό αποδέκτη τις επιχειρήσεις.

«Εχουμε διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σύνολό τους στους αποδέκτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιοχάνες Χαν. «Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά τα χρήματα πρέπει να πάνε στους τελικούς δικαιούχους» και εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης προς τις τράπεζες για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις οποίες κάλεσε να αξιοποιήσουν τα εργαλεία ρευστότητας που έχουν στη διάθεσή τους και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. «Η κρίσιμη χρονιά είναι εφέτος, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τους αυτοκινητόδρομους, η πορεία της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ η προετοιμασία του επόμενου προγράμματος και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Για τους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται με συγχρηματοδότηση ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι η χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν αποτελεί μήνυμα πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη για τη βιωσιμότητα των έργων. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει ως το τέλος του έτους ο προσδιορισμός των πηγών χρηματοδότησης της κατασκευής των έργων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι η απόφαση της ΕΕ να συμβάλει στη χρηματοτόδηση με το κονδύλι των 800 εκατ. δίνει σημαντική ανάσα στον προϋπολογισμό και αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις ότι τα έργα θα προχωρήσουν.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, σημειώνοντας την άνοδο της χώρας μας στην 4η θέση από 18η πέρυσι, καθώς και την υπερκάλυψη του μνημονιακού στόχου για τις απορροφήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Για το επόμενο ΕΣΠΑ επεσήμανε την ανάγκη να προσδιοριστούν και να χρηματοδοτηθούν οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάθε υπουργείο να έχει το δικό του πρόγραμμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα διαρθρωτικά ταμεία "δεν είναι Χριστουγεννιάτικο δέντρο". Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σχετικά ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα υποβληθούν στην ΕΕ ως το τέλος Αυγούστου.

Και για το επενδυτικό ταμείο για το οποίο υπεγράφη πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική KfW ο κ. Χαν σημείωσε ότι η προσέλκυση κεφαλαίων από άλλες ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες θα αποτελέσει μια ακόμη θετική ένδειξη για τις προοπτικές της χώρας.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο Γιοχάνες Χαν είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από