Με μια «συμφωνία επί της αρχής» μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας για τις θέσεις στην ισχυρή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος για την επόμενη τριετία, κλείνουν σήμερα και τυπικά οι διαδικασίες του Συνεδρίου. Παρά το συναινετικό πλαίσιο ωστόσο, τα παζάρια για μία θέση στη Γραμματεία συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς, όπως φαίνεται, υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της πλειοψηφίας!

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας που κυριαρχεί στο εσωτερικό της πλειοψηφίας είναι ότι έως την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτό εάν η νέα Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 21 ή 23 μέλη. Τελικά αποφασίστηκε να έχει 23 –αύξηση η οποία έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της ζωηρής, όπως αποδείχθηκε τελικά, πλειοψηφίας.

Η συμφωνία για κατανομή των θέσεων στην πλειοψηφία έγινε με βάση το σύστημα «2-2-2-1»: δηλαδή δύο θέσεις για την Ανάσα (Π. Λάμπρου, Κ. Αθανασίου), δύο για την ΚΟΕ (Ρούντι Ρινάλντι), δύο για την Πλατφόρμα 2010 (Δ. Παπαδημούλης, Ι. Μπαλάφας) και μία για το αποδεκατισμένο ΕΚΜ (Π. Κουρουμπλής, Αντ. Κοτσακάς). Παρουσία στη Γραμματεία διεκδικεί η περίφημη αριστερή πτέρυγα των καθαρόαιμων προεδρικών (Τσακαλώτος, Κορωνάκης) η οποία έχει περισσότερο κινηματικά χαρακτηριστικά.

Η πολυχρωμία εντός της πλειοψηφίας έχει δημιουργήσει έναν αναπάντεχο πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, καθώς η συμφωνία με τη μειοψηφία έκλεισε εύκολα από τη στιγμή που θεωρήθηκε αυτονόητο ότι θα λάβει «τις έδρες που της αναλογούν», δηλαδή το 30%, στη Γραμματεία.

Ολο το πλαίσιο της συζήτησης για την κατανομή των εδρών στη Γραμματεία πάντως, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πλειοψηφίας, αναδεικνύει ότι μάλλον θα περάσει εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος. Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, είναι ακόμη ζωντανός ο τρόπος της εποχής των συνιστωσών, δηλαδή η ποσόστωση.

Τη μία θέση που θα λάβει το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο αναμένεται να καταλάβει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ τις δύο θέσεις της Πλατφόρμας 2010 οι Γιάννης Μπαλάφας και Κώστας Πουλάκης, καθώς η τάση των Δημήτρη Παπαδημούλη – Ρένας Δούρου αποφάσισε να μη μετέχουν βουλευτές στη Γραμματεία. Από την πλευρά της Ανάσας πιθανότεροι είναι οι Πάνος Λάμπρου και Κώστας Αθανασίου, ενώ προβληματισμός υπήρχε στην ΚΟΕ για τη δεύτερη θέση –τη μία έχει σίγουρα ο Ρούντι Ρινάλντι.

Ειδικά στους προεδρικούς, η αριστερή πτέρυγα αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τους Τάσο Κορωνάκη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάσκο, ενώ οι «αμιγώς τσιπρικοί» –των προεδρικών –από τους Αριστείδη Μπαλτά, Πάνο Σκουρλέτη, Ερμίνα Κυπριανίδου. Γραμματέας θα είναι και πάλι ο Δημήτρης Βίτσας. Από την πλευρά της μειοψηφίας οι τρεις από τους επτά θα είναι οι Π. Λαφαζάνης, Σόφη Παπαδόγιαννη και Αντ. Νταβανέλλος.