Είναι τονωτικό ρόφημα για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Μπορείτε να ετοιμάσετε καφέ φίλτρου και να τον αφήσετε να κρυώσει, γίνεται όμως ακόμη καλύτερος με κρύο νερό. Σε μια κανάτα του ενός λίτρου ρίξτε ένα φλιτζάνι φρεσκοαλεσμένο καφέ (χαρμάνι αμερικανικό, γαλλικό ή εσπρέσο) και 4 1/2  φλιτζάνια νερό κρύο. Σκεπάστε την κανάτα με διαφανή μεμβράνη για τουλάχιστον 8 ώρες. Αν τη βάλετε στο ψυγείο για να έχετε κρύο καφέ την επομένη, πρέπει να τον αφήσετε να εκχυλιστεί τουλάχιστον 12 ώρες. Κατόπιν σουρώστε τον καφέ σε άλλη κανάτα, περνώντας τον από ένα σουρωτήρι στο οποίο θα τοποθετήσετε ένα χάρτινο φίλτρο καφέ, και διατηρήστε τον στο ψυγείο. Σερβίρετε σε ψηλά γυάλινα ποτήρια με μπόλικα παγάκια και λίγο γάλα. Αν θέλετε κάτι πιο αρωματικό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κρέμα βανίλιας που θα φτιάξετε χτυπώντας 1/2 φλιτζάνι ζαχαρούχο γάλα με 2 κ.τ.σ. φρέσκο γάλα, 2 κ.τ.σ. κρέμα γάλακτος, 2 κ.τ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 2-3 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου ή 1-2 κ.τ.γλ. λικέρ αμαρέτο. Η κρέμα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Εκχύλισμα βανίλιας θα φτιάξετε τοποθετώντας σε ένα γυάλινο βαζάκι 1 φλιτζάνι βότκα καλής ποιότητας και 3 ξυλάκια βανίλιας Μαδαγασκάρης κομμένα στη μέση. Σφραγίστε το και αφήστε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος 6-8 εβδομάδες.