Βιομηχανία συναυλιών προς τιμήν αμφιλεγόμενων πολιτικών προσωπικοτήτων έχει στήσει η Τζένιφερ Λόπεζ, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αφορμή για τις νέες αντιδράσεις ήταν η εμφάνιση της λατίνας τραγουδίστριας σε πάρτι γενεθλίων του ηγέτη του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλου Μπερντιιμουκχαμέντοφ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Η Human Rights Watch είχε καταγγείλει τότε τη Λόπεζ ότι νομιμοποιεί με την παρουσία της έναν ηγέτη ο οποίος παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της χώρας του.

H οργάνωση Human Rights Foundation από την πλευρά της, έκανε έρευνα ώστε να εντοπίσει για ποιους ηγέτες με… αμαρτωλό παρελθόν έχει τραγουδήσει η Λόπεζ. Μετά από υπολογισμούς κατέληξε στο γεγονός ότι η Λόπεζ έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια (7,6 εκατ. ευρώ) για να διασκεδάσει, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «απατεώνες και δικτάτορες».

Η οργάνωση αναφέρει ότι η Λόπεζ έδωσε συναυλία «σε έναν από τους πιο καταπιεσμένους λαούς, αυτόν του Τουρκμενιστάν, όπου οι Αρχές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ποινή της φυλάκισης ως εργαλείο για πολιτικά αντίποινα».

Ο εκπρόσωπος της Τζένιφερ Λόπεζ δήλωσε ότι για όλα ευθύνεται η… άγνοια. «Αν γνωρίζαμε όλα αυτά για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τζένιφερ δεν θα είχε συμμετάσχει στην εκδήλωση» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την άγνοια, αλλά με την απληστία» απάντησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τον Ιούλιο του 2011 η Τζένιφερ Λοπέζ πληρώθηκε περισσότερα από 700.000 ευρώ από τον βιομήχανο από το Ουζμπεκιστάν Αζάμ Ασλάμοφ, για να τραγουδήσει στον γάμο του γιου του. Την ίδια χρονιά έλαβε ένα εκατ. ευρώ για να τραγουδήσει στο πάρτι γενεθλίων του ρώσου ολιγάρχη Τελμάν Ισμαΐλοφ. Τον Οκτώβριο του 2012 ταξίδεψε στην Λευκορωσία, στη μοναδική χώρα της Ευρώπης με δικτατορία, για να εμφανιστεί σε συναυλία.

«Η Λόπεζ έχει το δικαίωμα να δίνει συναυλίες για όποιον η ίδια επιθυμεί, αλλά δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις των πράξεών της όταν συναναστρέφεται με δικτάτορες» αναφέρει ηοργάνωση Human Rights Foundation.