Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται και πάλι η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζένιφερ Λόπεζ, η οποία το Σάββατο τραγούδησε στο Τουρκμενιστάν για τα γενέθλια του αμφιλεγόμενου προέδρου της χώρας.

Ο Γκουρμπανγκούλου Μπερντιιμουκχαμέντοφ έκλεισε τα 56 του χρόνια στα οποία έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκμένων, όπως καταγγέλλει η Human Righs Watch, η οποία έχει χαρακτηρίσει το Τουρκμενιστάν «μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες του κόσμου».

Εκπρόσωπος της Λόπεζ επανέλαβε ό,τι είχε πει και σε ανάλογες εμφανίσεις για επίσης αμφιλεγόμενος προσωπικότητες της τραγουδίστριας. Οτι η πελάτισσά του δεν θα εμφανιζόταν στη σκηνή για χάρη του προέδρου του Τουρκμενιστάν αν γνώριζε εκ των προτέρων τα όσα καταγγέλλονται για το καθεστώς του Μπερντιμουκχαμέντοφ.

Η Λόπεζ εμφανίστηκε για χάρη του προέδρου του Τουρκμενιστάν σε ειδική εκδήλωση στο θέρετρο του Αβάζα, μια πόλη που ο Μπερντιμουκχαμέντοφ φιλοδοξεί να μετατρέψει σε «Λας Βέγκας της Κασπίας».

Η αμερικανίδα σταρ εμφανίστηκε με ένα κοντό λευκό φόρεμα, φώναξε «Τουρκμενιστάν!» και έπειτα ερμήνευσε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της, μέχρι που άλλαξε ρούχα, φόρεσε μια στολή Τουρκμένας για να τραγουδήσει ως… Μέριλιν της Κασπίας, το «Happy Birthday Mr. President» στον 56χρονο ηγέτη.

Δείτε ένα στιγμιότυπο από την εμφάνιση της Τζένιφερ Λόπεζ στο Τουρκμενιστάν

«Ηταν δική μου ευχαρίστηση που ήρθα εδώ και σας ευχόμαστε τα πιο ευτυχισμένα γενέθλια» είπε η Λόπεζ από τη σκηνή.

Σύμφωνα με τον ατζέντη της η Λόπεζ είχε προσκληθεί για μια εμφάνιση από τον Κινεζικό Οργανισμό Πετρελαίου (CNPC) και όταν συμφώνησε δεν γνώριζε καν τον προορισμό του ταξιδιού ούτε και τον πελάτη.

Η Λόπεζ δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αντιδράσεις με πριβέ εμφανίσεις για αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, έναντι αδράς αμοιβής.

Σύμφωνα με τον Guardian είχε πληρωθεί ένα εκατ. δολάρια για να τραγουδήσει στον γάμο ενός ουζμπέκου επιχειρηματία στην Ουκρανία και άλλο 1,4 εκατ. δολάρια για να εμφανιστεί ενώπιον του αζέρου ολιγάρχη Τελμάν Ισμαΐλοφ.