Σε δέσμη τριών μέτρων που λαμβάνονται άμεσα για τη σωτηρία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), κατέληξαν χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με στελέχη του Ιδρύματος, ενώ είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Το πρώτο μέτρο αφορά την έκτακτη επιχορήγηση 7 εκ. ευρώ προς το ΩΚΚ, η οποία αναμένεται να χορηγηθεί άμεσα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας. Το κράτος επιχορηγεί κάθε χρόνο το Ωνάσειο με έξι εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό διότι το 95% των ασθενών του είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπου το κλειστό κρατικό νοσήλιο που προβλέπεται, δηλαδή η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ προς το Ωνάσειο, είναι ελάχιστη και δυσανάλογη σε σχέση με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Διευκρινίζεται ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια η επιχορήγηση δεν αποδόθηκε και εκκρεμούσε.
Το δεύτερο μέτρο αφορά την κατά προτεραιότητα απόδοση 38 εκατομμυρίων ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το τρίτο μέτρο αφορά τη μείωση του ποσοστού κουρέματος που προβλέπεται από τον νόμο. Όταν δηλαδή τα παλαιά χρέη που έχει το κράτος προς τις ιδιωτικές κλινικές θα αποδοθούν κουρεμένα κατά 8%, το κούρεμα στο Ωνάσειο, το οποίο είναι κοινωφελές ίδρυμα και όχι ιδιωτική κλινική, θα είναι 2%.

Αυτά τα μέτρα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα βοηθήσουν το ΩΚΚ όχι απλώς να μην αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, αλλά και να έχει ικανοποιητική ρευστότητα, ώστε να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις σε μισθούς, ελλείψεις σημαντικών αναλώσιμων κ.λπ. Κάτι που «σφραγίζει» τη συνέχιση της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας του μοναδικού καρδιοχειρουργικού κέντρου στην Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον υπουργό Υγείας και για τα άμεσα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΩΚΚ καθηγητής καρδιολογίας Γιάννης Λεκάκης. «Δεν είμαστε απλώς ικανοποιημένοι, είμαστε πλέον και αρκετά αισιόδοξοι», είπε μιλώντας στα «ΝΕΑ».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε το Ωνάσειο να κλείσει. Ούτε υπήρχε ποτέ», λέει ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας παράλληλα ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα λουκέτου για το μοναδικό καρδιοχειρουργικό κέντρο που υπάρχει στη χώρα μας.