«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη σύλληψη δυο 30χρονων από τη Θεσσαλονίκη, τα ξημερώματα της Παρασκευής, ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Σε δηλώσεις τους ο υπουργός μίλησε για μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία της ΕΛΑΣ που, όπως είπε, κατάφερε σε συντομότατο χρονικό διάστημα, το πιο σύντομο από πότε, να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών.
«Είναι η πρώτη φορά, είπε ο υπουργός, που πρόκειται για δίκτυο που υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας», επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας συνεχάρη το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και ξεχωριστά κάθε άνδρα και γυναίκα αστυνομικό που συμμετείχε σε αυτή τη μεγάλη επιχείριση και τόνισε να μην ξεχνάμε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής να μην μας αποκοιμίζουν τέτοιες επιτυχίες.

«Είναι μια μάχη που συστρατευμένη η κοινωνία μπορεί να τη κερδίσει», κατέληξε ο υπουργός

Οι δύο συλληφθέντες, εξετάζονται κυρίως για τις τελευταίες ενέργειες της άτυπης αναρχικής ομοσπονδίας- Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο (FAI-IRF) που έχει αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένου φακέλου που εξουδετερώθηκε στον τέως διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Δημήτρη Χωριανόπουλο, τις βομβιστικές ενέργειες στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στη Δάφνη και σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου στο Άργος καθώς και για εμπρησμό ξενοδοχείου στην Τζακάρτα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή των συλληφθέντων σε τέσσερεις πρόσφατες ενέργειες που αποτελούν μέρος γενικευμένου σχεδίου διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, με την ονομασία «Σχέδιο ΦΟΙΝΙΚΑΣ».

· Η πρώτη ενέργεια του σχεδίου ήταν η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της Διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού την 7η Ιουνίου 2013, στην περιοχή της Δάφνης Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

· Η δεύτερη αφορά έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Ναυπλίου, στο Άργος, την 12η Ιουνίου 2013. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης».

· Η τρίτη περίπτωση αφορά εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την 26η Ιουνίου 2013. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» σε Ελληνα, απεργό πείνας, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο Φοίνικας ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».

· Η τέταρτη τρομοκρατική ενέργεια αφορά αποστολή, σε απόστρατο ανώτατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, «παγιδευμένου» φακέλου, ο οποίος εξερράγη στις 3η Ιουλίου 2013 εντός των εγκαταστάσεων του κέντρου διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF.

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

· Χειρόγραφο κείμενο, που αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης που αναρτήθηκε την 11 Ιουλίου 2013 για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια,
· Φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛΤΑ. για την αποστολή δεμάτων, χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας,
· Τσεκούρι με ξύλινη χειρολαβή,
· Μάλλινη κουκούλα τύπου full face,
· Σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
· Φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
· Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
· Συσκευές κινητών τηλεφώνων,
· Μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
· Συσκευή καταγραφής εικόνας,
· Είκοσι επτά ξύλινα κοντάρια,
· Τρία  κράνη μοτοσικλετιστή,
· Πλαστική αντιασφυξιογόνα μάσκα,
· Πολυμηχάνημα και
· Βιβλία αναρχικού περιεχομένου.
Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών. Επίσης, η δικογραφία αφορά και άλλα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις προαναφερόμενες τρομοκρατικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από