Στις 17 Ιουλίου θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από την τρόικα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος ανέφερε πως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπονται δύο ακόμη δόσεις για το 2013, μια στο τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στο τέλος του έτους. Οι δόσεις αυτές θα είναι μικρότερες από την πρώτη δόση των 3 δισ. που ήδη χορηγήθηκε και η δόση του Δεκεμβρίου ακόμη μικρότερη από αυτήν του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.

Το ακριβές ποσό θα σχετίζεται με την ανάγκη αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους και κάλυψης των ελλειμμάτων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει σε αυτήν την αξιολόγηση και θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να είναι όλο και πιο έτοιμη. Όπως είπε, το ζήτημα που δεσπόζει είναι το τραπεζικό και κυρίως το ζήτημα της τράπεζας Κύπρου, δηλαδή η ανάγκη να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα σύμφωνη με τη διαπίστωση ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου «να έχει λάβει τα ίδια μηνύματα με την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ρωσικού δανείου, οι παράμετροι του οποίου έχουν συμφωνηθεί. «Αναμένουμε τις εσωτερικές διαδικασίες σε επίπεδο ρωσικής κυβέρνησης και Βουλής», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, είπε ότι τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου είναι καλύτερα από τις προβλέψεις για το 2013 και καλύτερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Πάντως, εκτίμησε ότι αυτή η θετική εικόνα δεν είναι ενδεικτική της πορείας που θα ακολουθήσει η οικονομία και τα οικονομικά στο επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου σημείωσε ακόμη ότι οι δημόσιες δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 11% το 2014, ενώ σχετικά με τα αιτήματα της τρόικας για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περιορίσει τις εκκρεμότητες.

Θέλουμε ένα δημόσιο τομέα μικρότερο, πιο αποδοτικό, λιγότερο σπάταλο, και να θέσουμε τα δημόσια οικονομικά σε μια μόνιμη βάση βιωσιμότητας ώστε να απαλλαγούμε από κηδεμονίες και εξαρτήσεις. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών και όχι σε νέους φόρους, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.