Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά οφείλουν εισφορές, μπορούν σήμερα να τις συμψηφίσουν με τη σύνταξη τους.

Με βάση το άρθρο 68 του Ν. 4144/2013, ο ΟΓΑ δίνει την δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης οφειλόμενων εισφορών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης (βασικής και κύριας).

Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα χορηγείται η σύνταξη αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι της ολοσχερούς εξόφλησης του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 28 Απριλίου 2013 (ημερομηνία έναρξης του νόμου) το ποσό των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Αν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ θα ενημερώνεται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος, ότι για να εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης, το ποσό πέραν των 4.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέσω ΑΤΕ κάνοντας χρήση του ειδικού εντύπου ΚΜΠ 639.

Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν πριν τις 28 Απριλίου 2013 και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για κάθε μία υπόθεση θα γίνει υπολογισμός των χορηγούμενων ποσών συντάξεων και εφόσον το ποσό των οφειλόμενων εισφορών μπορεί να συμψηφισθεί με το σύνολο των αναδρομικών συντάξεων με μήνα ένταξης των Οκτώβριο του 2013 θα εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης.