Ο Τζάστιν Μπίμπερ ξαπλωμένος στο κρεβάτι του επιδεικνύει το ημίγυμνο σώμα του. Η Κιμ Καρντάσιαν μπροστά σε ολόσωμο καθρέφτη ζουμάρει στη φουσκωμένη κοιλιά τής εγκυμοσύνης της. Η Lady Gaga φοράει το κραγιόν της μαζί με τα εκατομμύρια των θαυμαστών της, ενώ η Ριάνα δείχνει τα… ελέη της στο twitter.  

Οι πόζες αυτές δεν αποτελούν κομμάτι από φωτογραφίσεις για μεγάλα περιοδικά αλλά πορτρέτα που τραβούν μόνοι τους οι αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος με τα κινητά τους τηλέφωνα. Η νέα τάση αυτή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στο Διαδίκτυο και ειδικά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου «συχνάζουν» αρκετοί διάσημοι.

Ηδη στην ιστοσελίδα Instagram.com μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευτεί 70 εκατομμύρια αυτο-πορτρέτα με το χαρακτηριστικό #me, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια στην κατηγορία #selfie, όπως πλέον ονομάζονται αυτές του είδους οι φωτογραφίες. Ο όρος μάλιστα έγινε και επίσημος, αφού συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στο Λεξικό της Οξφόρδης.

Στο παρελθόν, προκειμένου κάποιος να τραβήξει μια φωτογραφία του θα έπρεπε να στέκεται μπροστά από έναν καθρέφτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος ωστόσο δεν είχε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού λίγο το φλας που θάμπωνε την εικόνα, λίγο η έκφραση του προσώπου που κρυβόταν από το κινητό, και το κλικ χάλαγε.

Σήμερα όμως, με την ανάπτυξη διαφόρων εφαρμογών για τις φωτογραφίες, το αποτέλεσμα μιας αντίστοιχης φωτογράφισης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη χρήση διάφορων φίλτρων. Πλέον αρκετά έξυπνα κινητά προσφέρουν τη δυνατότητα της διπλής κάμερας, ώστε να μπορεί κάποιος να ελέγχει τι φωτογραφίζει όταν στήνεται μόνος του μπροστά στον φακό. Ακόμα, δεν είναι λίγες οι σελίδες που δίνουν συμβουλές για το πώς μπορεί να βγάλει ο καθένας μόνος του την τέλεια φωτογραφία του εαυτού του.

Ετσι, σιγά σιγά η χαρακτηριστική πόζα του ροφού, όπως ονομαζόταν το σούφρωμα των χειλιών – κυρίως των κοριτσιών – μπροστά στην κάμερα, έγινε όχι μόνο πιο εύκολη αλλά και κοινωνικά αποδεκτή. Πόσω μάλλον από το κινητό ενός αγαπημένου ηθοποιού ή τραγουδιστή.

Ψυχολόγοι αποδίδουν τη ραγδαία ανάπτυξη του φαινομένου αυτού στη δυνατότητα των διασημοτήτων να ελέγξουν μόνοι τους την εικόνα που προβάλλουν στους θαυμαστές τους. Επειτα από χρόνια στο έλεος των παπαράτσι, έχουν πλέον οι ίδιοι τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θέλουν να παρουσιαστούν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον διαδικτυακό χώρο.