Στο τελευταίο επεισόδιο του θρίλερ με τον καταζητούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Εντουαρντ Σνόουντεν, αλλά και του πολυετούς σίριαλ των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε την Παρασκευή, ότι αποφάσισε να προσφέρει «ανθρωπιστικό άσυλο» στο κατηγορούμενο για κατασκοπεία πρώην στέλεχος της NSA.

«Έχω αποφασίσει να προσφέρω ανθρωπιστικό άσυλο στον νεαρό Aμερικανό, Έντουαρντ Σνόουντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει και να ζήσει στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ και του Ούγκο Τσάβες, μακριά από τις διώξεις της ιμπεριαλιαστικής Βόρειας Αμερικής», δήλωσε ο Μαδούρο στο πλαίσιο τηλεοπτικής ομιλίας του για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.

Ασυλο στον Σνόουντεν και από τη Νικαράγουα

Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα δήλωσε χθες, Παρασκευή ότι έλαβε αίτημα για τη χορήγηση ασύλου στον Αμερικανό πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν και θα μπορούσε να το αποδεχτεί, αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις.

«Εμείς, είμαστε ανοιχτοί και με σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου και είναι σαφές ότι, αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις, θα υποδεχτούμε τον Σνόουντεν με μεγάλη ευχαρίστηση για να του δώσουμε άσυλο εδώ στη Νικαράγουα», δήλωσε ο Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο Σνόουντεν, οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στον χώρο τράνζιτ αεροδρομίου της Μόσχας είχε κάνει αίτηση ασύλου σε δεκάδες κράτη, χωρίς μέχρι και χθες να γίνει δεκτή κάποια από αυτές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ απειλείται η ζωή του, αφού αποκάλυψε το γιγάντιο σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων που έχει δημιουργήσει η Ουάσινγκτον για να κατασκοπεύει στο εξωτερικό.

«Ναι»και από τη Βολιβία

Και η Βολιβία θα χορηγούσε άσυλο στον πρώην τεχνικό σύμβουλο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, εάν εκείνος το ζητούσε, δήλωσε αργότερα το Σάββατο, ο πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες.