Μακριά από τις πολυδιαφημισμένες ακτές και τις μεγαλουπόλεις που βουλιάζουν από κόσμο ο επισκέπτης μπορεί να βρει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία τοποθεσίες που έχουν γλιτώσει από την επέλαση της τουριστικής βιομηχανίας. Μικρά χωριά με γοητευτικά τοπία, ποτάμια και λίμνες που στις όχθες τους φιλοξενούν σπάνια χλωρίδα και πανίδα και έθιμα που μεταφέρουν όποιον έχει τη διάθεση να συμμετάσχει σε περασμένες εποχές. Ιδού λοιπόν οκτώ διαφορετικές πλευρές της Ιβηρικής Χερσονήσου που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος.

Ελ Ρόθιο –Ισπανία

Στα βήματα των προσκυνητών

Ο πιο σημαντικός τόπος λατρείας των ισπανών καθολικών βρίσκεται στην καρδιά της Ανδαλουσίας. Το Ελ Ρόθιο είναι ένας ναός αφιερωμένος στην Παναγία, της οποίας η μνήμη εορτάζεται τη δεύτερη ημέρα της Πεντηκοστής. Κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου διασχίζουν τους χωμάτινους δρόμους της περιοχής ενώ περνούν μέσα από τα νερά της λίμνης Τσάρκο ντε λα Μπόκα χρησιμοποιώντας πάντα ως όχημα καθαρόαιμα ανδαλουσιανά άλογα. Οι τουρίστες, ξεκινώντας από τη Σεβίλλη, μπορούν να επισκεφθούν παράλληλα και τη Βασιλική Σχολή Ιππικής Τέχνης, στη Χερέθ, καθώς και το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα.

Σαραγόσα –Ισπανία

Μαθήµατα γαστρονοµίας

Οι λάτρεις της κουζίνας θα απολαύσουν τη διαδρομή από τη Μαδρίτη στη Βαρκελώνη με στάσεις για παραδοσιακά τάπας. Μερικούς από τους πιο λαχταριστούς μεζέδες του κόσμου σερβίρουν στην περιοχή της Αλτ Εμπορδά σε χαμηλές τιμές. Εξαιρετικά εστιατόρια υπάρχουν επίσης στο Βαγιαδολίδ, στη Σαραγόσα και στις καταλανικές ακτές όπως στο Λογρόνο.

Γκραθαλέµα –Ισπανία

Πεζοπορία ανάµεσα

σε λουλούδια

Οι κορυφές της οροσειράς Γκραθαλέμα εμποδίζουν τις ζεστές αέριες μάζες από την Αφρική να περνούν στην ηπειρωτική Ισπανία με αποτέλεσμα αυτές να ανεβαίνουν σε πιο ψηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας, να ψύχονται και να γίνονται βροχή που πέφτει στα νότια της χώρας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μια πλούσια και εντυπωσιακή χλωρίδα. Περπατώντας κάποιος στο Πάρκο της Γκαρθαλέμα στα τέλη της άνοιξης θα χαθεί ανάμεσα σε αγριολούλουδα, πλατύφυλλες ορχιδέες και παιώνιες.

Καστίλλη –Ισπανία

Ακολουθώντας

τον Δον Κιχώτη

Η πρωτεύουσα της περιοχής, το Τολέδο, προσφέρεται για βόλτες στη μαυριτανική γειτονιά που διατηρείται μέχρι σήμερα καθώς και το περίφημο οχυρό του Αλκάθαρ, το τετράγωνο οικοδόμημα με πύργους σε κάθε γωνία που δεσπόζει στην πόλη. Στην Κοσουέγρα, 60 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, υπάρχουν εκατοντάδες ανεμόμυλοι, σαν κι αυτούς που περιγράφονται στα κείμενα του Θερβάντες.

Πόρτο – Πορτογαλία

Σταφύλια και νερά

Ο ποταμός Ντούρο δίνει ζωή στην πόλη. Από τη μία, στις όχθες του υπάρχουν δεκάδες μπαρ και εστιατόρια και η μουσική τους μπερδεύεται με τον παφλασμό των κυμάτων. Από την άλλη, στη στενόμακρη κοιλάδα που τον πλαισιώνει, δεσπόζουν οι μεγάλοι αμπελώνες που δίνουν την πρώτη ύλη για το γλυκό κρασί Πόρτο. Τα καλύτερα αμπέλια βρίσκονται στα πιο ψηλά σημεία, πάντα με εντυπωσιακή θέα.

Σίντρα –Πορτογαλία

Οι αγαπηµένοι λόφοι

του Λόρδου Βύρωνα

Στα βόρεια της πρωτεύουσας βρίσκονται οι λόφοι του Σίντρα, τα Βουνά του Φεγγαριού όπως τους ονομάζουν οι ντόπιοι. Για τον Λόρδο Βύρωνα η περιοχή ήταν η πιο όμορφη του κόσμου, για τον τουρίστα σίγουρα γοητευτική αφού στην αρχιτεκτονική του πιο χαρακτηριστικού κτίσματος, του παλατιού Πένα, μπλέκονται αναγεννησιακοί, αιγυπτιακοί, γοτθικοί και μαυριτανικοί ρυθμοί.

Χερέθ –Ισπανία

Ας αρχίσουν οι χοροί

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή και να απολαύσει επιδείξεις φλαμένκο είναι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, οπότε πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ με την παρουσία των καλύτερων χορευτών του είδους. Αν ωστόσο τα χρονικά περιθώρια του ταξιδιού δεν βολεύουν, ο τουρίστας μπορεί να πάρει μια γερή γεύση επισκεπτόμενος κάποιο πένια, δηλαδή νυχτερινό κλαμπ με ανδαλουσιανή μουσική και χορό. Διαφορετικά, όλο και κάποια σχετική παράσταση θα έχει το Θέατρο Βιγιαμάρτα.

Βαρκελώνη –Ισπανία

Παραλία µέσα στην πόλη

Στη Βαρκελώνη, εκεί που τελειώνει το λιμάνι της πόλης αρχίζουν οι πρώτες παραλίες με άμμο με πιο γνωστή την Μπαρτσελονέτα. Ο χώρος οριοθετείται από ένα γιγαντιαίο άγαλμα σε μορφή φάλαινας αλλά και τα δέντρα που ξεπροβάλλουν μέσα στην άμμο. Οι λουόμενοι κάνουν βουτιές με θέα τα ψηλά κτίρια, από τα μπαλκόνια των οποίων κρέμονται ρούχα, ή τα μικρά εστιατόρια και τάπας μπαρ με τον πολύχρωμο διάκοσμο.