Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πραγματοποίησαν μίνι ράλι καταγράφοντας μετά τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών σημαντική άνοδο. Το Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 3%, το Παρίσι με 2,9% και η Φρανκφούρτη με 2,1%. Η Γουόλ Στριτ παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Εξάλλου μόλις τέσσερις ημέρες αφού ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν αύξηση των επιτοκίων. Η εννιαμελής επιτροπή της τράπεζας που καθορίζει τη νομισματική πολιτική της στερλίνας έδωσε επίσης για πρώτη φορά σήμα ότι στο εξής η Τράπεζα της Αγγλίας θα δίνει στοιχεία για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθεί στο μέλλον, σπάζοντας την παράδοση να μη σχολιάζει τις κινήσεις των αγορών. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων το 2015 «ήταν αδικαιολόγητες», είπε ο Κάρνεϊ.

Οι δηλώσεις των Ντράγκι και Κάρνεϊ επέδρασαν άμεσα στην πορεία των αγορών οδηγώντας το ενιαίο νόμισμα σε βουτιά έως 1% έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων (1,29) έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Για τον ίδιο λόγο υποχώρηση σημείωσε και η στερλίνα έναντι του δολαρίου.