Μήνυμα ότι τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και νέα μείωση, έστειλε από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δημιουργώντας ευφορία στις αγορές. Αντίστοιχο σήμα έδωσε από το Λονδίνο και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος προειδοποίησε τους επενδυτές να μην περιμένουν σύντομα αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Ο Ντράγκι έδωσε επίσης τα εύσημα στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί.

Οι δύο πανίσχυροι τραπεζίτες αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ και στερλίνες, αντίστοιχα. Τα επιτόκια αυτά διαμορφώνονται σήμερα σε 0,50%. Με μια απροσδόκητη κίνηση όμως, οι δύο τους έδωσαν σήμα για το πώς θα διαμορφωθεί η νομισματική τους πολιτική το επόμενο διάστημα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ που ο πρόεδρός της σχολίασε δημοσίως την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον.

ΟΙ ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι τριγμοί που προκάλεσαν στις αγορές οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι πως τους επόμενους μήνες οι ΗΠΑ θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνουν τη ρευστότητα στις αγορές. Ο Ντράγκι πάντως αρνήθηκε ότι η κίνησή του αυτή σχετίζεται με την πολιτική της Fed.

«Το διοικητικό συμβούλιο εκτιμά ότι τα βασικά επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν στα σημερινά ή θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη περίοδο χρόνου», είπε ο Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ. Δήλωση που αφορά όχι μόνο τις αγορές αλλά και τους ευρωπαίους δανειολήπτες, αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ όχι μόνο προεξόφλησε την παραμονή για αρκετό διάστημα ακόμη των χαμηλών επιτοκίων αλλά υπονόησε ότι θα μειωθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης μηνιαίας συνάντησης συζητήθηκε ξανά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του ευρώ κάτω από το 0,50% που διαμορφώνονται σήμερα.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ. Ο Ντράγκι είπε ακόμη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια τα οποία προσφέρει σήμερα η ΕΚΤ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες που καταθέτουν χρήματα σε αυτή. Καθώς τα επιτόκια αυτά βρίσκονται ήδη σε μηδενικά επίπεδα, η ΕΚΤ ουσιαστικά εξετάζει να χρεώνει τις τράπεζες που φυλάσσουν σε αυτή χρήματα αντί να τους δίνει τόκους για τα ποσά αυτά όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Μια τέτοια απόφαση του Ντράγκι θα είχε αποκλειστικό στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.