«Εφυγαν από τη ζωή κάνοντας αυτό που αγαπούν… Το βλέπω σαν είναι στον «μεγάλο ανεμοστρόβιλο στον ουρανό»». Με ένα λιτό μήνυμα μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ο Ελληνοαμερικανός Τζιμ Σαμαράς αποχαιρέτησε τον αδελφό του Τιμ, 55 ετών, και τον ανιψιό του Πολ, αμφότεροι κορυφαίοι κυνηγοί ανεμοστρόβιλων, που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, όταν ένας ακόμη ισχυρός ανεμοστρόβιλος χτύπησε την Οκλαχόμα. Στο τελευταίο ριψοκίνδυνο «κυνήγι» τους, τους συνόδευε ένας ακόμη μετρ του είδους, ο Καρλ Γιανγκ. Συνολικά, 14 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο, ανάμεσά τους μια γυναίκα με το μωρό της και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Τιμ Σαμαράς ήταν και φωτογράφος και μετεωρολόγος παράλληλα. Με ειδικά μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας προέβλεπε πού θα είναι το επόμενο χτύπημα του ανεμοστρόβιλου. Εκεί έστηνε το τρίποδο του και περίμενε υπομονετικά. Στην πολύχρονη καριέρα του, ήρθε σε απόσταση αναπνοής με πανίσχυρους ανεμοστρόβιλους, οι οποίοι του «χάρισαν» μοναδικές φωτογραφίες. Αρκετές από αυτές φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στις σελίδες τού «National Geographic». Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατός του είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι με τους τυφώνες και τους ανεμοστρόβιλους δεν πρέπει κανείς να προκαλεί την τύχη του. Αυτό ακριβώς προσπαθούν, μάταια, κάθε φορά να εξηγήσουν οι αμερικανικές Αρχές στους πανικόβλητους πολίτες, οι οποίοι αντί να παραμένουν στα σπίτια τους, προσπαθούν να φύγουν μακριά από τον τόπο της καταστροφής.

ΠΕΝΤΕ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ. Αυτό που συνέβη ωστόσο την Παρασκευή στην Οκλαχόμα δεν είχε προηγούμενο. Με νωπές τις μνήμες του φονικού ανεμοστρόβιλου της 20ης Μαΐου που σάρωσε την πόλη Μουρ στην Οκλαχόμα αφήνοντας πίσω του 24 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, οι πολίτες εγκλωβίστηκαν στο χειρότερο μέρος, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών: μέσα στα αυτοκίνητά τους, στη μέση των εθνικών οδών, στο έλεος των πανίσχυρων ανέμων και των καταιγίδων. «Χάος. Τα οχήματα έμπαιναν στο αντίθετο ρεύμα. Ολοι έτρεχαν για τη ζωή τους», αποκαλύπτει η 51χρονη Τέρι Μπλακ, δασκάλα από το Μουρ, που επιχείρησε και εκείνη να διαφύγει κατά τον ίδιο τρόπο. Αφού είδε το αυτοκίνητό της να εκτινάσσεται κυριολεκτικά στον αέρα, ορκίστηκε να μην το κάνει «ποτέ ξανά». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν μέσα στα οχήματά τους. Συνολικά πέντε ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι κινούνταν με ανέμους 145 χλμ./ ώρα και συνοδεύονταν από ισχυρή χαλαζόπτωση χτύπησαν την Οκλαχόμα.

Στο Μιζούρι, ένας άλλος ανεμοστρόβιλος που κινούνταν με ταχύτητα 240 χλμ./ώρα, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε τουλάχιστον 71 κατοικίες και βύθισε στο σκοτάδι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα άλλος ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε 50 σπίτια στο Ιλινόι, καθώς οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 185 χλμ. την ώρα.