Κλείδωσε και επίσημα η συμμετοχή της Gazprom στον διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς μετά και τη συνάντηση Σαμαρά – Μίλερ οι εκκρεμότητες που η ρωσική πλευρά έθετε ως προαπαιτούμενα βαίνουν προς διευθέτηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έκανε σαφές στον Πρωθυπουργό ότι η ρωσική εταιρεία θα κατέβει στον διαγωνισμό, καθώς επίσης ότι την Παρασκευή 24 Μαΐου ή τη Δευτέρα 27 Μαΐου θα συνεδριάσει το Διοικητικό της Συμβούλιο για να πάρει την οριστική απόφαση σχετικά με το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς που θα υποβάλει.

Η συνάντηση ήταν μικρής διάρκειας, το κλίμα θετικό και τα δύο θέματα τα οποία η ρωσική πλευρά επέμενε να διευθετηθούν πριν από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (η μείωση και η μη κατάπτωση της εγγυητικής σε περίπτωση παρέμβασης της Κομισιόν αφενός και η διευθέτηση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς τη ΔΕΠΑ αφετέρου) βαίνουν προς ικανοποίηση, όπως χαρακτηριστικά μεταφέρει στα «ΝΕΑ» κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις επαφές.

Δεν αποκλείεται, μετά και τις αλλαγές που θα επέλθουν στο τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει και νέα ολιγοήμερη παράτασηστους ενδιαφερομένους για να ετοιμάσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, και αντί για τις 29 Μαΐου η ημερομηνία να μετατεθεί για τις αρχές Ιουνίου. Μετά την αποχώρηση του Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα παρέμεινε ο γενικός διευθυντής διεθνών σχέσεων του ρωσικού ομίλου Πάβελ Οντέροφ ο οποίος είχε χθες μακρά συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ για την επαναδιατύπωση των επίμαχων όρων της σύμβασης πώλησης. Παρόντες στη συνάντηση Σαμαρά – Μίλερ ήταν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Τα αιτήματα. Το πρώτο αίτημα των Ρώσων αφορούσε την αλλαγή του όρου του διαγωνισμού που προέβλεπε ότι η εγγυητική επιστολή που θα καταθέσει ο πλειοδότης θα ισούται με το 20% του τιμήματος, καθώς επίσης ότι θα καταπέσει σε περίπτωση που δεν του κατακυρωθεί ο διαγωνισμός. Οι Ρώσοι απέσπασαν τη δέσμευση ότι ο όρος αυτός θα αλλάξει και ότι η εγγυητική θα μειωθεί στο 10% επί του τιμήματος. Αυτό σημαίνει πως δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που το τίμημα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το ενδεικτικό που είχαν υποβάλει προ πολλών μηνών.

Ταυτόχρονα πήραν τη δέσμευση ότι η εγγυητική επιστολή θα επιστραφεί στο 100% στον πλειοδότη εφόσον η Κομισιόν δεν του κατακυρώσει τον διαγωνισμό χωρίς εκείνος να φέρει υπαιτιότητα. Ικανοποιείται έτσι το βασικό αίτημα της Gazprom μπροστά στον φόβο ότι η Κομισιόν θα προβάλει βέτο στην απόκτηση από αυτήν της ΔΕΠΑ, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού (σ.σ.: διότι ο ρωσικός όμιλος είναι και ο βασικός τροφοδότης της ΔΕΠΑ σε αέριο).

Το ΤΑΙΠΕΔ αρχικά επέμενε να μπορεί να παρακρατήσει ένα ποσό της εγγυητικής εν είδει «ποινής» σε περίπτωση υπαναχώρησης των Ρώσων, και συγκεκριμένα 25 εκατ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι για όσο διάστημα θα εκκρεμεί η πώληση η διοίκηση της ΔΕΠΑ δεν θα μπορεί να λάβει καμία απόφαση.

Το δεύτερο αίτημα της Gazprom, το οποίο συναρτάται με το τίμημα που θα δώσει για τη ΔΕΠΑ, αφορά τα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς την επιχείρηση, που κυμαίνονται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προς τους ιδιώτες, που με τη σειρά τους τα χρωστούν στη ΔΕΠΑ. Τα χρέη αυτά έχουν τη ρίζα τους στις οφειλές της ΔΕΗ και τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας. Συμφωνήθηκε με τους Ρώσους στην τελική σύμβαση πώλησης να μπει όρος ότι το Δημόσιο εγγυάται πως τα χρέη αυτά θα πρέπει να έχουν μηδενιστεί το αργότερο έως τις 31/12/2014.

Για να γίνει αυτό, στη σύμβαση θα περιγράφονται όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το νοικοκύρεμα της αγοράς ηλεκτρισμού, που αποτελούν ταυτόχρονα και μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Για παράδειγμα, μία από τις προτάσεις που έχει προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ στη ρωσική πλευρά είναι να χρησιμοποιήσει τα τιμολόγια των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών με τα ποσά που τους χρωστούν ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ ως εγγυήσεις για το ότι οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν και ότι τα χρήματα θα πάνε κατευθείαν στα ταμεία της ΔΕΠΑ.

Από εκεί και πέρα, κατά τις χθεσινές συναντήσεις έγινε σαφές ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα ρήτρας δραχμής, όπως και αρκετοί άλλοι από τους 20 όρους που είχε αρχικά θέσει η Gazprom, προφανώς στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγματευτικής γραμμής της προκειμένου να πετύχει την ικανοποίηση των πιο βασικών της αιτημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέματα έθεσε και η ελληνική πλευρά, με κυριότερο το να δοθούν εγγυήσεις από τον υποψήφιο αγοραστή για μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι λέει η Gazprom. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», αναφέρει σε λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom.

Οι άλλοι διεκδικητές

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό διεκδίκησης της ΔΕΠΑ συμμετέχουν επίσης η ελληνική κοινοπραξία M+M (όμιλοι Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη) και η ρωσική Sintez μέσω της θυγατρικής της Negusneft