Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, σε ηλικία 38 ετών μολονότι η Παρί Σεν Ζερμέν του είχε προσφέρει τη δυνατότητα να ανανεώσει το συμβόλαιό του στην ομάδα για έναν ακόμη χρόνο. Για «απώλεια του ποδοσφαίρου» έκανε λόγο ο Ντέιβιντ Μπέρνσταϊν, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας.

Και όντως, η αποχώρηση του Μπέκαμ από την ενεργό δράση είναι απώλεια για τον κόσμο του ποδοσφαίρου που στερείται όχι τόσο έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, αλλά έναν αληθινό σούπερ σταρ· αυτόν μάλλον που καθόρισε εκ νέου το τι σημαίνει σούπερ σταρ.

Ασφαλώς και τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα υπήρξαν αξιομνημόνευτα: Ο Μπέκαμ, που ξεκίνησε την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατάφερε να κατακτήσει πρωταθλήματα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Αγγλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία), κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος βρετανός ποδοσφαιριστής.

Με την εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε 115 φορές· επίσης ένα ρεκόρ για τα Λιοντάρια.

Κατέκτησε επίσης το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999. Υπήρξε υπόδειγμα αντοχής στο γήπεδο, οι φαλτσαριστές σέντρες του έγιναν σήμα κατατεθέν και το φάουλ-γκολ εναντίον της εθνικής Ελλάδας το 2001 στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2002 έγινε άγαλμα – σε εκείνο το δραματικό ματς είχε υπολογιστεί ότι είχε διανύσει στον αγωνιστικό χώρο 17 χιλιόμετρα!

Ωστόσο ο Μπέκαμ υπήρξε ένας ποδοσφαιριστής του οποίου η δημόσια εικόνα επισκίασε το ταλέντο του. Υπήρξε περισσότερο brand παρά παίκτης. Παντρεύτηκε δημοφιλή τραγουδίστρια, τη Βικτόρια των Spice Girls και όταν γεννήθηκαν τα τρία παιδιά τους κάθε φορά ήταν έκτακτη είδηση στο CNN.

Οταν άλλαζε κούρεμα, χιλιάδες αγόρια σε όλον τον κόσμο έσπευσαν στα κομμωτήρια να τον μιμηθούν, μια ταινία το «Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ» βαφτίστηκε από το όνομά του, οι πανάκριβες συμφωνίες με τους χορηγούς καθόριζαν συχνά τις κινήσεις της καριέρας του.

O Γκάρι Νέβιλ, καλός φίλος του και συμπαίκτης του από την αρχή της καριέρας του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σχολίασε ότι «ο Μπέκαμ άλλαξε το ποδόσφαιρο».

«Φεύγοντας από τη χώρα, για το Μιλάνο, το Λος Αντζελες, το Παρίσι, εξήγαγε την Αγγλία σε όλον τον κόσμο και αυτό ήταν κάτι που ήξερε ότι έκανε και ήθελε να κάνει», προσέθεσε ο Γκάρι Νέβιλ που σημείωσε: «Ο,τι ρούχο φορούσε, ό,τι κούρεμα έκανε, τον ακολουθούσαν: όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και έξω από το άθλημα. Γι’ αυτό και τον είδατε να δουλεύει ως πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Μπέκαμ αρχικά δεν επιβεβαίωνε, αλλά ούτε και διέψευδε τα δημοσιεύματα, όμως, το μεσημέρι ο ίδιος ο παίκτης, ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει, λέγοντας «αντίο» στο ποδόσφαιρο με ιδανικό τρόπο: έχοντας μόλις πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γαλλίας.

«Είμαι ευγνώμων προς την Παρί Σεν Ζερμέν που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω, αλλά αισθάνομαι πως τώρα είναι η σωστή στιγμή να τελειώσω την καριέρα μου, όντας στο υψηλότερο επίπεδο» δήλωσε ο Μπέκαμ, η αποχώρηση του οποίου μπορεί να ερμηνευτεί και ως προπομπός εξελίξεων στους πρωταθλητές Γαλλίας και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Ο Guardian στη διαδικτυακή του έκδοση σημείωσε ότι ο ιταλός προπονητής Κάρλο Αντσελότι ήταν εκείνος που έπεισε τον Μπέκαμ να πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν τον χειμώνα, έχοντας ολοκληρώσει μια πολυετή παρουσία στους Γκάλαξι του Λος Αντζελες. Και τώρα είναι πιθανόν ο Αντσελότι να φύγει από το Παρίσι για να αντικαταστήσει τον Ζοζέ Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης – και γι’ αυτό αποχωρεί και ο Μπέκαμ.