Νέα παράταση – την τέταρτη κατά σειρά – στην τακτοποίηση των γεωτρήσεων αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η νέα προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού λήγει στις 15 Ιανουαρίου 2014.

Μέσα στο διάστημα των οκτώ μηνών που απομένουν μέχρι τη λήξη της νέας παράτασης, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης.

Οσοι κάνουν χρήση νερού γεώτρησης μετά τις 20/12/2005 και μέχρι τις 16/6/2011, χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας έως τις 15 Ιανουαρίου 2014.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με την απογραφή των υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων (έργο που αρχίζει να υλοποιείται εντός του Μαΐου), επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα διαδικασία για τη χορήγηση αδειών με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους δικαιούχους – χρήστες.