Με την «Ειρήνη» και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο κατηφορίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην Επίδαυρο, στις 26 και 27 Ιουλίου.

Η κωμωδία του Αριστοφάνη που αποτελεί αντιπολεμική ουτοπία θα αποδείξει τη διαχρονικότητά της μπροστά στο κοινό του Ελληνικού Φεστιβάλ καθώς και κάθε σταθμού της καλοκαιρινής της περιοδείας.

Η «Ειρήνη» και οι άλλες καλοκαιρινές παραγωγές του ΚΘΒΕ

Η «Ειρήνη» παρουσιάζεται φέτος το καλοκαίρι σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στον ρόλο του Τρυγαίου εμφανίζεται ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ενώ ο Φάνης Μουρατίδης αναλαμβάνει τον ρόλο του Ερμή. Την Παράβαση ερμηνεύει ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων (5 – 6 Ιουλίου) ανοίγοντας το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και θα ακολουθήσει μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία. Θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Δάσους (10 – 11 Ιουλίου).

Ο κύκλος της περιοδείας θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με παραστάσεις στην Αττική και στο Ηρώδειο.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Κατερίνα Γιαμαλή, Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καπέλιος, Γιώργος Κολοβός, Αννέτα Κορτσαρίδου, Ευσταθία Λιάλιου, Νίκος Μαγδαληνός, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Νίνης, Χάρης Πεχλιβανίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Μιχάλης Συριόπουλος, Στέλιος Τράκας, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Γιάννης Χαρίσης, Βαγγέλης Χατζηνικολάου. Χορεύουν: Παναγιώτα Αλεξίου, Μπέτυ Δραμισιώτη.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει στην Θερινή του Σκηνή το έργο του Μιχαήλ Χουρμούζη «Ο Λεπρέντης», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη.

Μια κωμωδία, στην οποία κυριαρχεί η σάτιρα της Βαυαροκρατίας και της ελληνικής άρχουσας τάξης του 19ου αιώνα. Ο ήρωας του έργου είναι ένας πλούσιος και άσχημος γέρος που ερωτεύεται μια όμορφη νεαρή κοπέλα. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά παρελαύνουν διάφοροι τύποι της γειτονιάς, που εκμεταλλεύονται την αδυναμία του και προσπαθούν να του αποσπάσουν χρήματα. Στο ρόλο του Λεπρέντη ο Κώστας Σαντάς. Παίζουν ακόμη οι: Τρυφωνία Αγγελίδου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Καραούλης, Γιώργος Καύκας, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Ντάλιου, Δημήτρης Παπιόπουλος, Μιχάλης Σιώνας, Κώστας Χατζησάββας.

Στις καλοκαιρινές παραγωγές του ΚΘΒΕ – αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο χώρος παρουσίασης – βρίσκεται «Ο πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με τους Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Πάολα Μυλωνά, Αστέρη Πελτέκη, Σπύρο Σαραφιανό, Πολυξένη Σπυροπούλου. Καθώς και η μουσικοθεατρική παράσταση «P.I.G.S Revolution» από την ομάδα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, σε σκηνοθετική επιμέλεια των Εύη Σαρμή, Χρήστου Παπαδημητρίου.

Το ΚΘΒΕ θα συνεχίσει τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», Θέατρο Αλληλεγγύης από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, όπου οι θεατές καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.

Το «Θέατρο κατ’ οίκων» θα επεκτείνει τη δράση του σε κεντρικούς δήμους νομών της Μακεδονίας και της Θράκης. Με στόχο την προσφορά σε όσες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη.

* Πληροφορίες στο ΚΘΒΕ: Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη,τηλ. 2315-2000.00.