Παράσιτα που εισχωρούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο καθορίζουν τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας. Οχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μικροοργανισμούς, όπως το παράσιτο τοξόπλασμα, που μπαίνουν στον εγκέφαλο ανθρώπων και ζώων και αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Τρυπώνουν μάλιστα στον εγκέφαλο γιατί εκεί προστατεύονται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ενα από αυτά τα παράσιτα είναι ένας μύκητας που μολύνει με σπόρους ένα μυρμήγκι στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας. Το μυρμήγκι αρχίζει να «τα χάνει» και φεύγει από τα γνωστά του μονοπάτια όπου έψαχνε τροφή. Η συμπεριφορά του αλλάζει δραστικά. Μοναδική αποστολή του πλέον γίνεται να βρει ένα συγκεκριμένο δέντρο, που «βλέπει» προς τα βορειοδυτικά. Το μεσημέρι, ακριβώς στις 12, θα δαγκώσει με μανία ένα φύλλο και δεν θα το αφήσει, υπογράφοντας έτσι τη θανατική καταδίκη του. Πράγματι, έξι ώρες αργότερα, είναι νεκρό. Επειτα από λίγες ημέρες, ένας σωλήνας θα βγει μέσα από το κεφάλι του μυρμηγκιού, σε μία σκηνή βγαλμένη από την ταινία «Alien». Πρόκειται για το σώμα ενός μύκητα, από όπου θα βγουν νέοι σπόροι για να μολύνουν περισσότερα μυρμήγκια.

Στους ανθρώπους, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το τοξόπλασμα, που κάνει τα θύματά του να επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως ριψοκίνδυνη οδήγηση ή εντονότερη ροπή προς την αυτοκτονία.

Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και ο ιός της γρίπης τις ημέρες πριν εκδηλωθεί η ασθένεια. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπίνχαμτον στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο ιός κάνει τον άνθρωπο να θέλει να έχει πολύ πιο έντονη κοινωνική ζωή, ώστε να βρει την ευκαιρία να μεταδοθεί σε όσο γίνεται περισσότερους.