Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σήμερα στην πόλη Σλάβουτιτς, που απέχει μόλις 50 χλμ από το Τσερνόμπιλ για να τιμήσουν τα θύματα της έκρηξης του αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου του 1986.

Από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εκλύθηκαν 6,7 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργών υλικών, που διαχύθηκαν σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να έχει εκτιμηθεί, ως τώρα, ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που αποβιώνουν ή πρόκειται να αποβιώσουν από το ραδιενεργό νέφος.

Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον 60.000 θύματα, εκτός δηλαδή εκείνων που πέθαναν αμέσως ή λίγο μετά.

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ στο Πρίπιατ, τη γειτονική πόλη -φάντασμα σήμερα- με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες, έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000.

Η πρόχειρη κατασκευή για την κάλυψη του αντιδραστήρα κρίθηκε ανασφαλής κι έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής νέας σαρκοφάγου.

Το 2013 ανήμερα της 27ης επετείου της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία, η Ουκρανία άρχισε την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου γύρω από την κατεστραμμένη Μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Το τσιμεντένιο περίβλημα που κατασκευάστηκε πρόχειρα μετά το δυστύχημα είχε παρουσιάσει ρωγμές, από τις οποίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργής σκόνης.

Η κυβέρνηση της χώρας ήταν παρούσα στην τελετή θεμελίωσης, βαθιά μέσα στη ζώνη εκκένωσης γύρω από το Τσερνόμπιλ, μια μολυσμένη περιοχή έκτασης 2600 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Ουκρανία.

Είκοσι επτά χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4, στις 26 Απριλίου 1986, ο απολογισμός της τραγωδίας παραμένει ακόμα ασαφής.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσαν το 2005 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και άλλοι επίσημοι φορείς, 26 εργάτες που διαχειρίστηκαν την κρίση τις ημέρες μετά το ατύχημα πέθαναν λόγω έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Η προαναφερθείσα αναφορά εκτιμούσε επίσης ότι προκλήθηκαν 4.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή σε παιδιά, ωστόσο παραμένει ασαφές αν αυτή η παρατηρούμενη αύξηση ήταν πραγματική, ή αν οφείλεται στην καλύτερη καταγραφή των περιστατικών καρκίνου.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την οποία αμφισβητεί η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου λευχαιμίας ή συμπαγών καρκινικών όγκων.

Το νέο κέλυφος από μπετόν και χάλυβα έχει ύψος 105 μέτρα, μήκος 150 μέτρα και πλάτος 260 μέτρα.

Η νέα σαρκοφάγος και οι γύρω εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ένας χώρος αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θα κοστίσουν περίπου 1,31 δισ. δολάρια και θα ολοκληρωθούν το αργότερο ως το 2015.

Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Greenpeace: Τρία εκατομμύρια παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας

Σε βίντεο της Greenpeace (που μπορείτε να δείτε επάνω) επιστήμονες, γιατροί και θύματα της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα μιλούν για την τρομακτική εμπειρία από το δυστύχημα αλλά και τις επιπτώσεις του.

Εβδομήντα έξι πόλεις και χωριά στην Ουκρανία αφανίστηκαν και τρία εκατομμύρια παιδιά εμφάνισαν αμέσως μετά σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται οι τερατογεννήσεις, από τη ραδιενέργεια που ήταν 100 φορές μεγαλύτερη αυτής της Χιροσίμα.