Η Τσέλσι απέκτησε προβάδισμα για τον τελικό του Europa League, αφού με γκολ του Νταβίντ Λουίζ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων νίκησε εκτός έδρας τη Βασιλεία 2-1.

Η Τσέλσι είχε προηγηθεί στο 12′ με τον Μόουζες. Η Βασιλεία ισοφάρισε στο 87′ όταν ο τσέχος διαιτητής Κράλοβετς «είδε» πέναλτι σε προβολή του Αθπιλικουέτα στον Στόκερ και ο Σαρ έκανε το 1-1.

Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ πίεσε, στη συνέχεια έχασε δύο καλές ευκαιρίες για γκολ και τελικά πήρε τη νίκη με απευθείας φάουλ του Νταβίντ Λουίζ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στον άλλο ημιτελικό, η Φενέρμπαχτσε με γκολ του Κορκμάζ (72′) νίκησε 1-0 στην Κωνσταντινούπολη την Μπενφίκα, αλλά η πρόκριση θα κριθεί στη Λισαβώνα στις 2 Μαΐου.  Οι γηπεδούχοι έχασαν πέναλτι (Κρίστιαν), ενώ είχαν τρία δοκάρια!   

Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Αμστερνταμ στις 15 Μαΐου.  

n Η νίκη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, αλλά και η κατάκτηση του τίτλου από την Ιταλία το 1934 καθορίστηκαν από τους δικτάτορες, σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν σε  συμπόσιο που διοργανώθηκε στη Ζυρίχη υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ.

Ο ιταλός συγγραφέας Μάρκο Ιμπίλια παρουσίασε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι επηρέαζε διαιτητές για να βοηθήσουν την Ιταλία το 1934. Επίσης, ο ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής Ράαναν Ρέιν, είπε ότι έχει πειστεί 100% πως η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής επηρέασε τη νίκη επί του Περού με 6-0. Με τη νίκη αυτή η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό του 1978, αντί της Βραζιλίας.