Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε και έθεσε προς ψήφιση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το νέο νόμο «Αμνηστίας Πλούτου» που επιτρέπει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από πλούσιους τούρκους επιχειρηματίες και επενδυτές, χωρίς πρόστιμα και επιπλέον φόρους.

Ο νέος νόμος παρακρατεί το 2% έναντι του 30 με 40% των φόρων που θα έπρεπε να πληρωθούν, διαφορετικά και σταματά κάθε έρευνα σχετική με το «πόθεν έσχες» των προσώπων που κατέχουν τα χρήματα και ενδιαφέρονται για τον επαναπατρισμό τους στην Τουρκία.

Θα αποφύγουν επίσης, τόσο αυτοί όσο και οι εταιρείες τις έρευνες για το αν αυτός ο πλούτος παρήχθη στην Τουρκία και παρανόμως εξήχθη από τη χώρα.

Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που θέλουν να επωφεληθούν από την «Αμνηστία Πλούτου» θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεση και το ύψος των ποσών που θα επαναπατριστούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Παρόμοια κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης το 2009 είχε ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στις τουρκικές τράπεζες από το εξωτερικό κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολαρίων.

Οι τουρκικές αρχές και οικονομικές υπηρεσίες υπολογίζουν σε 130 δισ. δολάρια τα τουρκικά κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα 50 δισ. σε τράπεζες των ΗΠΑ.

Η τουρκική οικονομία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης το 2011, με 8,5%, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε ξαφνικά στο 2,2% τον περασμένο χρόνο και η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει ανάκαμψη πριν από την έναρξη του εκλογικού κύκλου του προσεχούς έτους.

Η εξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια καθιστά το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αχίλλειο πτέρνα της τουρκικής οικονομίας και αυξάνει τη σημασία της διατήρησης των τουρκικών κεφαλαίων στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και του επαναπατρισμού όσων βρίσκονται στο εξωτερικό.