Κορυφώνονται οι διεργασίες στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, με τη ρωσική Gazprom να «παζαρεύει» σκληρά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και να θέτει και νέα αιτήματα, όπως η μείωση της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης. Αντικείμενο «παζαριού» αποτελούν και τα συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΠΑ.

«Το αίτημα της Gazprom για μείωση της εγγυητικής επιστολής είναι εύλογο και θα ικανοποιηθεί», υποστηρίζουν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές.

Χθες, στη διάρκεια μιας μαραθώνιας σύσκεψης που έγινε στο ΤΑΙΠΕΔ με αντιπροσωπεία της ρωσικής εταιρείας, υπό τον γενικό διευθυντή διεθνών σχέσεων του ομίλου Πάβελ Οντόρεφ, ζητήθηκε και επισήμως να μειωθεί η εγγυητική επιστολή που υποχρεούται να καταθέσει ο πλειοδότης στο διαγωνισμό, και να «κατέβει» από το αρχικό 20% επί της δεσμευτικής προσφοράς, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Τέθηκε συγκεκριμένα σαν «πλαφόν» το ποσό να μην ξεπερνάει τα 30-40 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ διαφώνησε και ζήτησε η εγγυητική να είναι υψηλότερη και να κυμαίνεται στα επίπεδα των 100 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την αρχική προσφορά των 900 εκ. ευρώ που είχε καταθέσει προ μηνών η Gazprom (στη φάση των ενδεικτικών προσφορών που δεν έχει το παραμικρό βάρος), το 20% ισοδυναμούσε με 180 εκ. ευρώ. Πλέον, οι Ρώσοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν ως εγγυητική πάνω από 30-40 εκ. ευρώ.

Μάλιστα η ρωσική αντιπροσωπεία έφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση του ΟΠΑΠ όπου η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου κυμαίνεται στο 3% ή στα 20 εκ. ευρώ επί του αρχικού τιμήματος που προσέφερε η Emma Delta (622 εκ. ευρώ).

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν εύλογο το νέο αίτημα των Ρώσων, «απλώς καταβάλλεται προσπάθεια ο πήχης να ανέβει λίγο υψηλότερα», όπως λένε.

Χρέη ΔΕΠΑ

Θέμα όμως θέτουν οι Ρώσοι και με τα χρέη της ΔΕΠΑ που κυμαίνονται γύρω στα 600 εκ. ευρώ. Πληροφορίες φέρουν τη Gazprom να έχει προτείνει στο ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλει δύο προσφορές : Μία για τη ΔΕΠΑ χωρίς χρέη, και μία για τη ΔΕΠΑ με χρέη. Το σκεπτικό είναι ότι σε μια αγορά ενέργειας όπως η σημερινή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο «ντόμινο» οφειλών, με όλους να χρωστούν σε όλους, οι οφειλές προς την ΔΕΠΑ δύσκολα θα καταστεί δυνατό να μειωθούν.

Η εμμονή των Ρώσων στο θέμα αυτό, σε συνδυασμό και με τα παραπάνω (εγγυητική, κλπ), κάνει πολλούς να πιστεύουν πως το αρχικό τίμημα των 900 εκ. ευρώ, δύσκολα θα επαναληφθεί και στη δεσμευτική τους προσφορά.

Πάει μόνο για ΔΕΣΦΑ η Sintez

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό του έτερου ρωσικού ομίλου που συμμετέχει στο διαγωνισμό, της Sintez, ο επικεφαλής της Λεονίντ Λεμπέντεφ συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Να μην εκπλαγούμε αν η Sintez καταθέσει προσφορά μόνο για τη ΔΕΣΦΑ, και όχι και για τη ΔΕΠΑ, όπως ήταν ο αρχικός της σχεδιασμός», έλεγαν μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Sintez, μέσω της θυγατρικής της Negusneft, στην προ μηνών ενδεικτική προσφορά που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ, μιλούσε για ποσό 1,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση τόσο της ΔΕΠΑ όσο και της ΔΕΣΦΑ.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η εκτίμηση ότι η Sintez θα διεκδικήσει μόνο τη ΔΕΣΦΑ και όχι και τη ΔΕΠΑ υπαγορεύεται από τα λεγόμενα των ίδιων των ανθρώπων της. Το σκεπτικό της Sintez είναι ότι όταν η Gazprom (που εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος) συμμετέχει στην τελική φάση ενός διαγωνισμού, η πρώτη αποφεύγει να αντιπαρατεθεί μαζί της.