Στους 147 έχει φτάσει ο απολογισμός των νεκρών μετά την κατάρρευση χθες Τετάρτη οκταώροφου κτιρίου στο Μπαγκλαντές, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι στα ερείπια.

Πυροσβέστες και στρατιώτες εργάζονται πυρετωδώς για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια του συγκροτήματος της «Ράνα Πλάζα» στο Σαβάρ, 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Ντάκα,όπως δήλωσε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής Μοχαμάντ Ασαντουτζαμάν.

Σύμφωνα με δικές του πρώτες εκτιμήσεις, ιδιοκτήτες βιοτεχνιών ενδυμάτων που βρίσκονταν στους πρώτους ορόφους και το ισόγειο του οικοδομικού συγκροτήματος αγνόησαν προειδοποίηση των αρχών μετά τη χθεσινή μεγάλη ρωγμή σε τοίχο που παρατηρήθηκε χθες στο κεντρικό κτίριο και εξακολούθησαν να εργάζονται κανονικά με όλο το προσωπικό τους.

«Σήμερα δεν θέλαμε να δουλέψουμε επειδή είχαν φανεί ρωγμές στο κτίριο. Όμως οι υπεύθυνοι των βιοτεχνιών μας ανάγκασαν να δουλέψουμε», δήλωσε μια εργαζόμενη, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Στο κτίριο στεγάζονταν κυρίως μονάδες παραγωγής ενδυμάτων, καταστήματα και γραφεία, ενώ σύμφωνα με υπαλλήλους των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι απασχολούνταν στις εγκαταστάσεις του.

«Ο αριθμός των νεκρών ίσως αυξηθεί, καθώς πολλοί εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αρχηγός της αστυνομίας, Χαμπιμπούρ Ραχμάν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 1.000 άτομα τραυματίστηκαν εξαιτίας του δυστυχήματος.

Γυναίκες τα περισσότερα θύματα

Τα περισσότερα θύματα ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες, οι οποίες εργάζονταν στις τέσσερις μονάδες παραγωγής ενδυμάτων.

Η αυριανή ημέρα θα είναι μια ημέρα πένθους για τη χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει μισό εκατομμύριο δολάρια για την αποζημίωση των θυμάτων.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Μοχιουντίν Χαν Αλάμτζιρ δήλωσε ότι η κατασκευή του κτιρίου δεν είχε γίνει με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το δυστύχημα. Επίσης σημείωσε ότι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Εξαιτίας των κακών συνθηκών εργασίας στις βιοτεχνίες ενδυμάτων του Μπαγκλαντές προκαλούνται εδώ και χρόνια αρκετά εργατικά δυστυχήματα, με συνηθέστερες τις φωτιές.

Τον περασμένο Νοέμβριο 112 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά σε βιοτεχνία ενδυμάτων στη βιομηχανική ζώνη της Ντάκα.