Εως σήμερα το βακτήριο Ε.coli είχε απασχολήσει τους ειδικούς μόνο για τις αιμορραγίες που προκαλεί στο ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Τώρα, ειδικοί από τη Βρετανία κατάφεραν με μία πρωτότυπη μέθοδο να το χρησιμοποιήσουν ως καταλύτη ώστε να παράξουν βιολογικά καύσιμα. Μάλιστα το νέο βιοκαύσιμο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα στα αυτοκίνητα, και φτάνει στον τελικό καταναλωτή αφού πρώτα έχει αναμειχθεί με ορυκτό πετρέλαιο. Διαφορετικά η μηχανή δεν «παίρνει μπρος».

Αυτό που έκαναν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, με την υποστήριξη της Shell, ήταν να συστήσουν μία νέα μέθοδο που κάνει τα βακτήρια να παράγουν βιολογικό πετρέλαιο κίνησης κατά παραγγελία. «Επιπλέον, έχουμε παραγάγει ένα βιοκαύσιμο το οποίο μπορεί να το καίει οποιαδήποτε μηχανή όπως είναι, δίχως να χρειάζεται μετατροπή. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά αρχικά μας σχέδια όταν ξεκινήσαμε την έρευνα, να μη χρειαστούν μετατροπές σε κανένα όχημα», εξηγεί ο καθηγητής βιοεπιστημών Τζον Λαβ.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εάν η ομάδα του καταφέρει τα επόμενα πέντε χρόνια να ξεκινήσει να τροφοδοτεί με αυτό το βιολογικό καύσιμο την παγκόσμια αγορά, και μόνο από αυτό θα έχει επιτευχθεί μείωση 80% των εκπομπών θερμοκηπίου έως το 2050!

Πώς τα κατάφεραν;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συγκεκριμένο στέλεχος του E.coli που έχει ως φυσική ιδιότητα να μετατρέπει τα σάκχαρα σε έλαια. Ακολούθως, πήραν από κάποιους άλλους μικροοργανισμούς γονίδια και τα έβαλαν στον πυρήνα του κυττάρου τους ώστε να τα αναγκάσουν να μετατρέπουν τα σάκχαρα όχι σε έλαια, αλλά σε αλκάνια, δηλαδή σε μόρια συνθετικών υδρογονανθράκων, μετατρέποντας έτσι τα βακτήρια σε μικροσκοπικά διυλιστήρια.

Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα είναι η ποσότητα των βακτηρίων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», καθώς στο πείραμα για την παραγωγή περίπου τριών γραμμαρίων χρειάστηκαν 100 λίτρα βακτηρίων.

Επιπλέον στοχεύουν, όπως εξηγεί ο Λαβ, όταν διαθέσουν το καύσιμο στην αγορά να μην καταλάβουν ούτε οι ίδιοι οι βενζινοπώλες ότι προμηθεύτηκαν ένα τελείως διαφορετικό προϊόν.