Πριν από λίγες ημέρες η Τζούλια Γιάκελ διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Gruner + Jahr, του μεγαλύτερου ομίλου περιοδικών στην Ευρώπη, το 75% του οποίου κατέχει ο γερμανικός κολοσσός των ΜΜΕ Bertelsmann, με έδρα το Αμβούργο. Αυτός ο νέος διορισμός ερμηνεύεται ως ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Τόμας Ράμπε, γενικού διευθυντή της Bertelsmann εδώ και έναν χρόνο, και αποδυνάμωση των πρώην υπευθύνων, δηλαδή του Τόρστεν-Γιορν Κλάιν, υπευθύνου για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, και του Αχίμ Τουάρντι, υπεύθυνου για τα οικονομικά, επειδή δεν κατάφεραν να αλλάξουν αρκετά σύντομα την κατεύθυνση του ομίλου, όπως έγραψε η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Χάντεσμπλατ». Μεταξύ πολλών άλλων ο όμιλος κατέχει στη Γαλλία την εταιρεία Prisma, η οποία εκδίδει 13 περιοδικά –γυναικεία, τηλεοπτικά, ταξιδιωτικά και οικονομικά –για την πτώση της κυκλοφορίας των οποίων οι αρμόδιοι φέρονται να ανησυχούν έντονα.

Στα 41 της χρόνια η Γιάκελ, που είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου στη Γερμανία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει σημειώσει μια εντυπωσιακή άνοδο στην ιεραρχία της εταιρείας όπου ξεκίνησε να εργάζεται στα 26 της. Το 2000 συμμετείχε στο λανσάρισμα των γερμανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (που έκλεισαν τον περασμένο Δεκέμβριο) και το 2004 ανέλαβε την διεύθυνση ενός από τα μεγαλύτερα πολυτελή γυναικεία περιοδικά στη Γερμανία, του «Brigitte».

Ο όμιλος Bertelsmann, δημιουργήθηκε στη Γερμανία το 1835 και δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, απασχολώντας περισσότερους από 106.000 εργαζομένους.

Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητες, πλήττεται και αυτός από την πτώση της διαφημιστικής αγοράς.

Μετά το κλείσιμο των γερμανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που συνοδεύθηκε από ζημιά ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, ο γερμανικός κολοσσός θέλει να στραφεί στην τηλεόραση, στις ψηφιακές εκδόσεις και στις επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Ασία. Την περασμένη εβδομάδα ο όμιλος Bertelsmann ανακοίνωσε τη διάθεση στην αγορά του 17,3% (από το 92,3% που κατέχει) των μετοχών του ομίλου RTL, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκτασή του. Επίσης ολοκληρώνει τη συγχώνευση του θυγατρικού της εκδοτικού οίκου Random House με τον βρετανικό Pearson ώστε να ενισχυθεί γρήγορα η δύναμή του στον τομέα των ψηφιακών βιβλίων.

Το 1998, κατά την εξαγορά του Random House, ήρθαν στο φως αποκαλύψεις σχετικά με τη σχέση του ομίλου με τον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, ότι δηλαδή είχαν οφέλη από την εργασία αιχμαλώτων καθώς και από την έκδοση προπαγανδιστικών φυλλαδίων των Ναζί. Τότε ο όμιλος το αρνήθηκε, το 2002 όμως οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι είχαν πει ψέματα.