Από το 1997 έως σήμερα ο Πιπ Ατον μεταμορφώνεται σε Αδόλφο Χίτλερ, ξεσηκώνοντας το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο βρετανός ηθοποιός παρουσιάζει τον μονόλογο «Adolf» στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Bios σε συνεργασία με τη Fresh Target Theatre Ensemble, έως τις 21 Απριλίου.

Το κοινό τον έχει αποθεώσει, αλλά τον έχει… γρονθοκοπήσει κιόλας. Η παράστασή του έκανε πρεμιέρα στο Fringe Festival του Εδιμβούργου και αργότερα παρουσιάστηκε σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία. Το 1999 ήταν η πιο επιτυχημένη του φεστιβάλ City στο Χονγκ Κονγκ.

Τι είναι αυτό που έκανε τον Αδόλφο Χίτλερ τόσο ορμητικό; Πώς κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν στην καταστροφή, την απομόνωση, τη γενοκτονία αφήνοντας ένα τόσο βαθύ τραύμα;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η παράσταση και τα οποία προβληματίζουν τον βετεράνο και βραβευμένο ηθοποιό της βρετανικής σκηνής.

Ο μονόλογός του, σε σκηνοθεσία του Γκάι Μάστερσον, αποτελεί μια «ανατομία του φασισμού», εκθέτοντας πόσο εύκολα η ελαφρότητα της ζωής μπορεί να έχει επικίνδυνα αποτελέσματα.

Η πλοκή τοποθετείται στο Βερολίνο, τον Απρίλιο του 1945. Στο καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ όλοι περιμένουν την αναπόφευκτη πτώση της ναζιστικής πρωτεύουσας. Ο Χίτλερ απευθύνει τα τελευταία του λόγια στους πιστούς που έχουν μείνει μαζί του στο καταφύγιο.

Αναγνωρισμένος διεθνώς, ο Ατον έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και διεθνή βραβεία τόσο για την υποκριτική του όσο και για τη θεατρική του γραφή.

Ο Guardian τον έχει χαρακτηρίσει «πατέρα του θεατρικού μονολόγου». Ακόμη, η Ιστοσελίδα British Theatre Guide γράφει για την παράσταση: «Εξόχως ανατριχιαστικό και ευφυές κομμάτι το οποίο καθιστά τον Ατον στην πρώτη γραμμή των δημιουργών περφόρμανς σήμερα».

* «Adolf», στο Bios (Πειραιώς 84, τηλ. 210-3425.335), 19, 20, 21 Απριλίου (21.00). Εισιτήρια: 10 (φοιτητικό) και 15 ευρώ.