O πρόσφατα εκλεγμένος Πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να διοργανώσει το συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη στο Καράκας.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για βίαιες συγκρούσεις που άρχισαν αμέσως μόλις ανακηρύχθηκε ο ίδιος νικητής των εκλογών της Κυριακής.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είπε ότι επτά άτομα έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ πάνω από 60 τραυματίστηκαν και έγιναν 139 συλλήψεις.

Αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες είπε ότι «η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για τη βία, δεδομένου ότι προσπάθησε να αποφύγει την επαναμέτρηση της ψηφοφορίας».

Ο Μαδούρο δήλωσε πάντως ότι «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εκβιάζεται», και κάλεσε τους πολίτες της Βενεζουέλας να παραμείνουν ψύχραιμοι και να διαφυλάξουν την κοινωνική ειρήνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπρίλες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε τη βία για να αποφευχθεί μια νέα καταμέτρηση ενώ επανέλαβε την παλαιότερη έκκλησή του για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών «έως ότου καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι μία προς μία», ενώ θα συνεχίσει να αποκαλεί τον Μαδούρο «παράνομο».

Η διπλωματία των ΗΠΑ εμφανίστηκε απρόθυμη την Τρίτη να αναγνωρίσει τον Μαδούρο ως το νικητή των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα συγχαρούν τον Μαδούρο για τη νίκη του.

Ο εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μια ανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της μικρής διαφοράς στα ποσοστά που εξασφάλισαν ο Μαδούρο και ο Καπρίλες.