Για «θρίαμβο» της τέχνης κάνουν λόγο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλου του κόσμου, λίγα 24ωρα μετά τα αποκαλυπτήρια του «ανανεωμένου» Ρέικσμουζεουμτου Αμστερνταμ.

Το μουσείο – κιβωτός της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ολλανδίας άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, μετά από δέκα χρόνια εργασιών για την ανακαίνισή του. Ένας από τους θησαυρούς του μουσείου είναι και η «Νυχτερινή Περιπολία» του Ρέμπραντ.

«Το μουσείο αυτό θα φτάσει σε μέρη όπου καμία άλλη κιβωτός τέχνης δεν κατάφερε να φτάσει. Σε μέρη όπως η καρδιά σας» έγραψε χαρακτηριστικά ο «Independent».

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» κάνει λόγο για ένα «ολοκληρωτικά μεταμορφωμένο μουσείο, του οποίου οι κομψοί δημόσιοι χώροι αλλά και η έξυπνη παρουσίαση των συλλογών του είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν πρότυπα για τα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Αξιζε η αναμονή δέκα ετών; Σίγουρα… Είναι σαν ένα παλάτι ονείρων» γράφει και η «Herald Scotland».

Η τελετή των εγκαινίων από τη βασίλισσα Βεατρίκη το Σάββατο ήταν φαντασμαγορική με πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, καθώς η είσοδος ήταν ελεύθερη μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η ανακαίνιση κόστισε συνολικά 375 εκατ. ευρώ και οι υπεύθυνοι του μουσείου ελπίζουν ότι θα καλύψουν μέρος των εξόδων και από τα εισιτήρια καθώς υπολογίζουν ότι η επισκεψιμότητα θα ξεπεράσει τα δύο εκατ. ετησίως.