Το σχέδιο δράσης για την επανενεργοποίηση τής Ελλάδας, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στο συνέδριο του Economist 17 Roundtable with the Government of Greece-Overcoming Stagnation-Re-Igniting Greeces Potential και έθεσε ως προϋποθέσεις την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την αξιοπιστία τής χώρας.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, γίνεται προσπάθεια για συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του οικονομικού περιβάλλοντος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιείται και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται μια ευρύτερη στρατηγική για τα Logistics, ενώ επιχειρείται να αλλάξει το εξαγωγικό μοντέλο. Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νέο φορέα εξωστρέφειας μέχρι τον Ιούνιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στους 4 πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, που είναι η ρευστότητα, η επανεκκίνηση των έργων, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις.

Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ρευστότητας προέχει η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των ελληνικών τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησης.

Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,5 δισ. ευρώ και στην προώθηση ενός συστήματος παρακολούθησης των εκταμιεύσεων.

Όπως είπε, ως το τέλος του μήνα μπαίνει σε εφαρμογή νέο σύστημα εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, με σκοπό την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εγγύηση του ΕΤΕΑΜ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι ρυθμίστηκαν ήδη 2.500 δάνεια, καθώς και στην προώθηση δέσμης μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τρέχουσες ανάγκες (κεφάλαιο κίνησης), όπου συμμετέχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στο ΕΣΠΑ και στις επιδόσεις κατά το α` εξάμηνο - απορρόφηση στο 58% του στόχου, ενώ κατά το β` εξάμηνο η επίδοση φθάνει το 102% του στόχου.

Ταυτόχρονα, βάσει στοιχείων της ΕΕ, η Ελλάδα είναι πια όχι μόνο πάνω από το μ.ο. των απορροφήσεων, αλλά αναρριχήθηκε στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ προέβλεψε ακόμη καλύτερες επιδόσεις τους επόμενους μήνες, λόγω της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων.

Υπενθύμισε την σημασία του επενδυτικού ταμείου με management διεθνούς κύρους για την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και στα δημόσια έργα, απαντώντας στους αμφισβητίες:

«Ας έρθουν την επόμενη εβδομάδα να δουν τις μπουλντόζες» και τόνισε ότι το Μετρό ξεπέρασε τα προβλήματα του 2010 και οι σταθμοί αρχίζουν να παραδίδονται, 7 σταθμοί το 2013, ενώ συνεχίζονται τα έργα επέκτασης προς τον Πειραιά - τόσο του Μετρό όσο και του Τραμ.

O κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών μέσα στο 2013, καθώς και σε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, όπως: η απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, η απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών, τουριστικών υπηρεσιών, καυσίμων κ.ο.κ.

Τόνισε, επίσης, ότι ο νέος επενδυτικός νόμος περιορίζει τη γραφειοκρατία με τη λειτουργία μιας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής και αναφέρθηκε στην κατάθεση προς ψήφιση νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από