Ακόμη και το σενάριο επιστροφής στη Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει να συζητείται στο ΠΑΣΟΚ ως μερική λύση στην οικονομική δυσπραγία που το ταλανίζει. Η οικονομική κατάσταση περιγράφεται ως τραγική και το κόμμα αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η κρατική επιχορήγηση του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε δραματικά στο 10% των κονδυλίων που ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια και από περίπου 22 εκατ. ευρώ το 2011, λόγω και της αυξημένης εκλογικής του δύναμης, προβλέπεται για το 2013 και 2014 να εισπράξει περίπου 2,5 εκατ. Κι αυτά όμως δεν μπαίνουν στο ταμείο, αφού είναι εκχωρημένα λόγω δανείων στις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης έχει ενημερώσει διεξοδικά για τα οικτρά οικονομικά του κόμματος τόσο τον Βαγγέλη Βενιζέλο όσο και τον νέο γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να εκθέσει την κατάσταση στα συλλογικά όργανα και να ληφθούν αποφάσεις.
Ο κ. Σαλαγιάννης εμφανίζεται αποφασισμένος να προτείνει τη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων στο παλιό ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 ώστε να περιοριστούν τα μηνιαία έξοδα σε ενοίκια. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ καταβάλλει 35.000 ευρώ μηνιαίως για το κτίριο της Ιπποκράτους από 67.000 που έδινε πριν από τη νέα συμφωνία, ενώ για τη Χαριλάου Τρικούπη 5.000 από 11.500 που έδινε πριν.
Οι περικοπές στο ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τους πάντες και τα πάντα. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των υπαλλήλων του κόμματος σε καθεστώς μερικής απασχόλησης (2-3 ημέρες την εβδομάδα). Στα κεντρικά γραφεία θα παραμείνουν πλέον περί τους 120 υπαλλήλους - 20 ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν -, ενώ για τους εργαζόμενους στην περιφέρεια εναπόκειται στις νομαρχιακές επιτροπές να αποφασίσουν αν μπορούν και με ποιους όρους να χρηματοδοτήσουν την απασχόλησή τους.
Ειδικά για τις οργανώσεις της περιφέρειας το κόμμα στρέφεται στην αυτοδύναμη λειτουργία τους. Σύμφωνα με σημείωμα του διευθυντή του κόμματος, «η λογική ότι το ΠΑΣΟΚ κεντρικά αναλαμβάνει τα πάντα δεν ισχύει πια». Για τα περιφερειακά γραφεία τονίζεται ότι δεν χρειάζονται μεγάλοι χώροι παρά ένα γραφείο έως και 60 τ.μ. που μπορεί να ενοικιαστεί με 200 ευρώ τον μήνα. Για τη ΔΕΗ το κόστος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80-100 ευρώ μηνιαίως. Σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και το Διαδίκτυο υπενθυμίζεται στις νομαρχιακές οργανώσεις ότι έχουν ενταχθεί στο εταιρικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το κόστος καλύπτεται κεντρικά. Σε περίπτωση υπέρβασης το κόστος θα εκδίδεται στα στοιχεία της νομαρχιακής. Συνολικά δηλαδή ζητείται το μηνιαίο λειτουργικό κόστος κάθε οργάνωσης να μην υπερβαίνει τα 350-400 ευρώ! Να σημειωθεί ότι τα χρέη των νομαρχιακών επιτροπών για ενοίκια προσεγγίζουν σήμερα τις 400.000 ευρώ.

Ακριβή γυμναστική
Οπως έγινε γνωστό, η Ιπποκράτους ακόμη δεν έχει καταφέρει να πουλήσει τα πολυτελή όργανα που βρίσκονται στο γυμναστήριο του κόμματος.

Η έκθεση
Το επόμενο δεκαπενθήμερο οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους την έκθεση των έξι εταιρειών που τους τελευταίους μήνες διενεργούν οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο κόμμα. Πρόκειται για τις Grand Thorton, Ernst & Young, Pwc office locations in Greece, Kpmg, Deloitte και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών.