Απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε ρίχνει φως στις σκοτεινές πτυχές της Αραβικής Ανοιξης.

Σε αυτό, υπάρχουν στοιχεία, ονόματα και αποδείξεις για τη συμμετοχή του αιγυπτιακού στρατού σε βασανιστήρια και δολοφονίας στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με το έγγραφο, έλαβαν ενεργά μέρος σε εξαφανίσεις αντιφρονούντων, βασανισμό και δολοφονίες το 2011, μολονότι οι επικεφαλής τους δήλωναν «ουδέτεροι» στη διένεξη του λαού της Αιγύπτου με το καθεστώς Μουμπάρακ.

Το έγγραφο που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, όμως ένα από τα κεφάλαιά του «διέρρευσε» στον βρετανικό Guardian, o oποίος και το δημοσιεύει, κατά αποκλειστικότητα, σήμερα Πέμπτη.

Σε αυτό περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων, αρκετοί κρατούμενοι «εξαφανίστηκαν» στις 18 ημέρες της εξέγερσης στην Αίγυπτο με τη «βοήθεια» του στρατού.

Στα πτώματα που βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων φαίνονται καθαρά τα σημάδια του βασανισμού τους και οι σφαίρες που τους σκότωσαν και συνδέουν το θάνατό τους με τον στρατό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιώτες έπιαναν διαδηλωτές και τους μετέφεραν νότια του Καΐρου, όπου τους βασάνιζαν και αρκετούς από αυτούς σκότωναν και άφηναν τις σορούς τους θαμμένες πρόχειρα κοντά στον αυτοκινητόδρομο.

Μια γυναίκα, η Αττα Ισσα, δήλωσε στον Guardian ότι ο άνδρας της Αϊμάν Ισσα εξαφανίστηκε, αφού στρατιωτικοί τον σταμάτησαν σε μπλόκο αυτοκινητοδρόμου κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Ο Αϊμάν πήγαινε τότε, το πρωί της 30ης Ιανουαρίου του 2011 στη δουλειά του, πολύ νωρίς και ενώ ήταν σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 8 το πρωί.

Οταν η γυναίκα του έφθασε στο σημείο ελέγχου του στρατού το απόγευμα, που της υπέδειξε γείτονας που την ενημέρωσε για τον Αϊμάν,  είδε μια ομάδα ανθρώπων πεσμένη στο έδαφος και δεμένη χειροπόδαρα, αλλά δεν βρισκόταν εκεί ο άνδρας της.

Μέρες μετά στρατιώτες έφεραν στην Αττα το διαβατήριο του άνδρα της είπαν ότι «επαναστάτησε» κατά του στρατού και θα περάσει στρατοδικείο.

Μετά την πληροφόρησαν ότι κρατείται αλλά όταν η Αττα πήγε στις φυλακές ο άνδρας της δεν ήταν πουθενά.   

Από τότε παρά τις εκκλήσεις της στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση για την τύχη του Αϊμάν.

Και όπως δείχνει το έγγραφο που διέρρευσε η τύχη του Αϊμάν ήταν κοινή με εκατοντάδες άλλους κατά την περίοδο της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο, όπου ο στρατός αρχικά τάχθηκε στο πλευρό του Μπουμπάρακ πυροβολώντας διαδηλωτές, στη συνέχεια ανακοίνωσε «ουδετερότητα» και όταν εκλέχτηκε ο Μόρσι, την υποστήριξή του.   
 

  

 

       

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από