Η Ιερά Σινδόνη του Τορίνου θα παρουσιαστεί τηλεοπτικά το Πάσχα με άδεια που είχε παραχωρήσει ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ στη RAI, 40 χρόνια μετά την τελευταία τηλεοπτική μετάδοση για το αμφιλεγόμενο εύρημα, το 1973.

Η τότε τηλεοπτική μετάδοση σχετικά με το μήκους τεσσάρων μέτρων ύφασμα που πιστεύουν πολλοί ότι τύλιξε τον Χριστό μετά την αποκαθήλωση, αλλά διαφωνούν οι επιστήμονες, έγινε με άδεια του Πάπα Παύλου Στ’.

Αυτή τη φορά, το Βατικανό περιέγραψε την απόφαση για την τηλεοπτική άδεια μετάδοσης ως το τελευταίο δώρο στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία πριν από την παραίτηση του Ποντίφικα Βενέδικτου ΙΣτ’.

Τα γυρίσματα έγιναν στον Καθεδρικό του Τορίνο και το 90λεπτο ντοκιμαντέρ της ιταλικής τηλεόρασης θα προλογίσει ο Πάπας Φραγκίσκος Α’.

Νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι το ύφασμα που βρέθηκε και ονομάστηκε ως σινδών του Τορίνο, πρέπει να κατασκευάστηκε κατά την περίοδο που έζησε ο Χριστός ενώ οι περισσότερες παλαιότερες έρευνες αποκάλυπταν ότι ήταν «κατασκεύασμα» του Μεσαίωνα, εάν όχι απάτη.

Ο καθηγητής Τζούλιο Φάντι από το πανεπιστήμιο της Πάδουα υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι στο ύφασμα που φέρει αποτυπώματα που σχηματίζουν πρόσωπο και σώμα χρονολογείται μεταξύ του 280 π.Χ. και 220 μ.Χ.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι η μέθοδος άνθρακα – 14 που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν «στατιστικώς αξιόπιστη».

Το Βατικανό μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ως προς την αυθεντικότητα του ευρήματος.

Ωστόσο, όταν ακόμα ήταν καρδινάλιος ο παραιτηθείς Πάπας Βενέδικτος ιΣτ’ είχε δηλώσει ότι «είναι μια αληθινά μυστηριώδης εικόνα, που κανένα ανθρώπινο χέρι δεν θα μπορούσε να παράξει».

Νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ επιστημόνων και σχόλια μεταξύ των πιστών αναμένονται σήμερα που θα μεταδοθεί το νέο ντοκιμαντέρ με λεπτομερείς εικόνες υψηλής ευκρίνειας, γύρω από την αμφιλεγόμενη σινδόνη του Τορίνο.