Το συνηθίζει έπειτα από μεγάλες δόσεις χολιγουντιανής χρυσόσκονης. Και λίγο πριν κάνει ρεκόρ παραλαμβάνοντας το τρίτο του Οσκαρ, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις εξομολογήθηκε σε φίλους ότι αυτή τη φορά θα αποσυρθεί για πέντε χρόνια στο αγροτόσπιτό του στο ιρλανδικό χωριό Ράουντγουντ και θα το ρίξει στα μαστορέματα, το ψάρεμα, το τζόγκινγκ.

Τι είδους συζήτηση ανοίγεις με τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις σε ένα ιρλανδικό, επαρχιακό κατάστημα σιδηρικών; «Μιλάς για τον κωλόκαιρο, τι άλλο;» απαντούσε στους λονδρέζικους «Τάιμς» η ιδιοκτήτρια ενός τέτοιου μαγαζιού Μάριον Κίλεϊ. «Είτε εκείνος θα πει ότι η ημέρα είναι ωραία είτε εγώ ότι είναι χάλια. Και μετά θα αγοράσει βίδες, παξιμάδια. Ο,τι βλέπεις εδώ μπορεί και να το αγοράσει».

Είναι μάλιστα αρκετοί ακόμα κάτοικοι, από τους περίπου οκτακόσιους του χωριού Ράουντγουντ της κομητείας Γουίκλοου, νότια του Δουβλίνου, που έχουν ανοίξει συζήτηση με τον Ντέι-Λιούις, τον έχουν δει να μπαίνει στο κατάστημά τους, αλλά και να κάνει τζόγκινγκ ή ποδήλατο στους γύρω χωματόδρομους πριν επιστρέψει στο γεωργιανής εποχής αγροτόσπιτό του.

Βαμμένο με ένα πετροπλυμένο ροζ χρώμα, το σπίτι βρίσκεται κοντά στη μικρή κοινότητα του Αναμοου, καλά κρυμμένο πίσω από μια συστοιχία πεύκων και με μια πολυκαιρισμένη πινακίδα στην πόρτα: «Αυστηρά ιδιωτικός χώρος – Απαγορεύεται η είσοδος». Είναι το ησυχαστήριό του, στο οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα αποσυρθεί για να αφοσιωθεί στην οικογενειακή ζωή και να εξασκήσει «αγροτικές δεξιότητες», όπως η τοιχοποιία με πέτρα.

Ο Ντέι-Λιούις φέρεται ακόμα και να δήλωσε ότι δεν θα εμφανιστεί σε καμία ταινία πριν γίνει εξήντα χρονών.

Τα προηγούμενα χρόνια, πάντως, είχε αποσυρθεί στην αγροικία του κι άλλες φορές –για μεγάλα διαστήματα –μαζί με τη σύζυγό του Ρεμπέκα Μίλερ και τα δύο παιδιά τους, τα οποία μάλιστα για μια περίοδο φοίτησαν και στο μοντεσοριανό σχολείο του Γουίκλοου.

Σήμερα οι ντόπιοι χαίρονται με τα οσκαρικά κατορθώματα του ηθοποιού. Αλλοι καμαρώνουν διακριτικά, άλλοι φανερά. Ο Κέβιν Νόλαν, που διατηρεί μπαρ στο Ράουντγουντ, παρατηρούσε ότι ενώ όλοι είναι ζεστοί απέναντί του, ξέρουν τον λόγο για τον οποίο διάλεξε να ζει εδώ. «Δεν θέλει οι άνθρωποι να εισχωρούν ενοχλητικά στη ζωή του, έτσι και εμείς τον αφήνουμε να τη ζήσει». Η Μάριον Κίλεϊ συμπλήρωνε από την πλευρά της: «Δεν κάνουμε χαρές και πανηγύρια, ούτε εκείνος πασχίζει να συστήνεται σε όλους. Αν ήταν έτσι, δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε βήμα εδώ. Απλώς είναι ένας τέλειος τζέντλεμαν».

Πράγματα δηλαδή που ο ίδιος ο Ντέι-Λιούις φαίνεται να εκτιμάει. «Ενας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το μέρος μού ταιριάζει τόσο πολύ», έλεγε παλιότερα σε μια τελετή προς τιμήν του στην ομώνυμη πρωτεύουσα της κομητείας του Γουίκλοου, «είναι γιατί μπορώ να κάνω ήσυχα τη δουλειά μου. Στην πραγματικότητα, δεν αισθάνομαι την πίεση της διασημότητας εδώ γύρω γιατί μου επιτρέπεται».