Τη βίζα που θα της επιτρέψει να απολαύσει από κοντά την τελετή απονομής των Οσκαρ εξασφάλισε η 16χρονη ηθοποιός από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρέιτσελ Μουάνζα.

Η καναδική παραγωγή «War witch» στην οποία πρωταγωνιστεί, διεκδικεί στις 24 Φεβρουαρίου το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.

Εδώ και ένα μήνα η Ρέιτσελ Μουάνζα προσπαθούσε παρά τις δυσκολίες να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να βρεθεί στο κόκκινο χαλί μαζί με ηθοποιούς που θαυμάζει.

Και τα κατάφερε. Ένα ακόμη όνειρο γίνεται πραγματικότητα για την Ρέιτσελ Μουάνζα που διακρίθηκε με το Α’ βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και στα φεστιβάλ του Τραϊμπέκα και του Βανκούβερ.

«Η ιστορία της θυμίζει το παραμύθι της Σταχτοπούτας» σχολιάζει ο σκηνοθέτης Κιμ Νγκουγιέν, ο οποίος της πρότεινε τον κεντρικό ρόλο της ταινίας όταν την είδε σε ντοκιμαντέρ για «Τα παιδιά της Κινσάσα».

Η παιδική της ηλικία ήταν κάθε άλλο παρά ανέμελη και ευτυχισμένη. Κατάφερε να επιβιώσει στους δρόμους του Κινσάσα απροστάτευτη, μαζί με άλλα παιδιά, όταν οι γονείς της την παράτησαν. Η καθημερινότητά της είχε εικόνες κακοποίησης και κακουχίες αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Η τύχη της χαμογέλασε με την συμμετοχή της στην ταινία «War witch» η οποία παρουσιάζει τη ζωή των παιδιών που εκπαιδεύονται σε οργανώσεις ανταρτών-στρατιωτών κατά τη διάρκεια πολέμων σε τριτοκοσμικές χώρες.

«Το γεγονός ότι έφτασε έως το κόκκινο χαλί ξεπερνά ακόμη και τα πιο τρελά της όνειρα» σχολιάζει ο καναδός σκηνοθέτης ο οποίος επιδιώκει να την φέρει σε επαφή και με το ίνδαλμά της, την Μπιγιονσέ.

Λίγα 24ωρα πριν την τελετή απονομής των Οσκαρ, ένας ακόμη υποψήφιος αντιμετώπισε προβλήματα κατά την άφιξή του στο Λος Αντζελες. Ο παλαιστίνιος Εμάντ Μπουρνάτ βρέθηκε κρατούμενος στο αεροδρόμιο της πόλης από την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ και μετά από μιάμιση ώρα αφέθηκε ελεύθερος.