Την παραίτηση του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του, κρίνεται απαραίτητη για την διευκόλυνση στην άσκηση των κατάλληλων χειρισμών ώστε να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους της δεύτερης κρατικής σκηνής .

Ο κ. Τζαβάρας καλεί σε διάλογο τους εκπροσώπους των ηθοποιών και των εργαζομένων «ώστε να αντιμετωπισθούν με κοινά αποδεκτές πρωτοβουλίες τα προβλήματα στις σχέσεις του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού, εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Το ΚΘΒΕ απειλείται με διακοπή λειτουργίας εξαιτίας των καθημερινά εντεινόμενων διενέξεων μεταξύ του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Τρικούκη από τη μία πλευρά και της πλειοψηφίας του Δ.Σ., του συνόλου σχεδόν των ηθοποιών και μιας σημαντικής μερίδας των εργαζομένων από την άλλη.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες μας για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την εξομάλυνση των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ των διεστώτων μερών δεν απέφεραν τα αναμενόμενα.

Ήδη οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ με δημόσια διαβήματα και ανακοινώσεις στον Τύπο κατονομάζουν ως υπαίτιο της καθημερινά ογκούμενης αναστάτωσης τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Τρικούκη και προαναγγέλλουν εντός της εβδομάδας απεργιακές κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να κλείσουν οι θεατρικές σκηνές και να πληγεί ο πολιτισμός της Β. Ελλάδας.

Σημαντική μερίδα των εργαζομένων στο θέατρο συμπαρίσταται στους ηθοποιούς και καταφέρεται επίσης εναντίον του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Τρικούκη.

Τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Τζένη Αρσένη, Καίτη Ιμπροχώρη, Γιώργος Σιώχος και Ιωάννης Χρυσούλης, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του επταμελούς Δ.Σ. του θεάτρου στην από 7 Δεκεμβρίου 2012 επιστολή τους προς εμέ κατηγορούν ευθέως τον κ. Τρικούκη για προκλητική συμπεριφορά και αυταρχισμό αλλά και για ενέργειες που αντιστρατεύονται τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα του Κ.Θ.Β.Ε.

Το ρήγμα στις σχέσεις τους μ’ αυτόν είναι αγεφύρωτο και δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν μιας και ο «Πρόεδρος δεν έχει την ευθιξία» να το πράξει.

Ενόψει όλων αυτών οι εξελίξεις στο ΚΘΒΕ διαφαίνονται ολέθριες για τη λειτουργία του θεσμού και το έργο που επιτελεί.

Απαιτείται λοιπόν όλοι να επιδείξουμε την επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις μετριοπάθεια, αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη.

Ειδικότερα, ζητώ την παραίτηση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. ώστε να με διευκολύνουν στην άσκηση των κατάλληλων χειρισμών για να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους του θεάτρου.

Άλλωστε μετά τη δήλωση των 4 μελών είναι αδύνατη η Διοίκηση του θεάτρου (άρθρο 13 του ν. 2690/1997 – Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας).

Καλώ τους εκπροσώπους των ηθοποιών και των εργαζομένων σε διάλογο ώστε να αντιμετωπισθούν με κοινά αποδεκτές πρωτοβουλίες τα προβλήματα στις σχέσεις του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού, εργατοτεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

Θεωρώ ότι σε τέτοιες κρίσιμες ώρες κανείς δεν δικαιούται να θέτει το άτομό του ή την «καρέκλα» του υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος που απαιτεί την απρόσκοπτη λειτουργία ενός θεσμού που υπηρετεί την προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας του Λαού μέσω της θεατρικής τέχνης.