Οι γιατροί του νοσοκομείου Πρεσμπιτέριαν της Νέας Υόρκης διευκρίνισαν ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο ούτε νευρολογική ζημιά εξαιτίας του θρόμβου. «Είναι σε καλή διάθεση, συζητά με τους γιατρούς της, τα μέλη της οικογένειάς της και τους συνεργάτες της», διευκρίνισαν.

«Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής παρακολουθητικής μαγνητικής τομογραφίας την Κυριακή, η απεικόνιση αποκάλυψε ότι είχε σχηματιστεί θρόμβωση πίσω από το δεξί αυτί», ανέφεραν στην ανακοίνωση οι γιατροί, προσθέτοντας ότι στην υπουργό χορηγήθηκε αντιπηκτική αγωγή ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. «Σε ό,τι αφορά τις άλλες παραμέτρους της ανάρρωσής της, η υπουργός σημειώνει εξαίρετη πρόοδο και είμαστε βέβαιοι ότι θα αναρρώσει πλήρως».

Ο θρόμβος αίματος της Κλίντον πιστεύεται ότι συνδέεται με μια διάσειση που είχε υποστεί στα μέσα Δεκεμβρίου όταν είχε λιποθυμήσει και χτυπήσει το κεφάλι της. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τις 7 Δεκεμβρίου. Τα προβλήματα υγείας είχαν αρχίσει όταν προσβλήθηκε από γαστρεντερικό ιό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ευρώπη, σύμφωνα με συνεργάτες της στο υπουργείο. Πριν από το πρόβλημα αυτό, τηρούσε ένα σκληρό πρόγραμμα αλλεπάλληλων ταξιδιών που είχαν καταπονήσει ιδιαίτερα τον οργανισμό της.

ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρέινς ανέφερε ότι οι γιατροί θα παρακολουθούν τη φαρμακευτική αγωγή «τις επόμενες 48 ώρες» και θα καθορίσουν αν απαιτείται περαιτέρω αγωγή. Η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση την οποία υπέστη η Κλίντον θεωρείται σπάνια καθώς συμβαίνει σε 4 ενηλίκους ανά εκατομμύριο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε παρουσιάσει θρόμβωση άλλη μία φορά, στο δεξί της πόδι το 1998. Τότε είχε υποβληθεί σε θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα για αρκετούς μήνες. Στη βιογραφία της απέδωσε εκείνο τον παλιό θρόμβο στο ότι «πετούσα συνεχώς από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη». Τα αεροπορικά ταξίδια που διαρκούν περισσότερες από έξι ώρες φαίνεται ότι αποτελούν έναν ελαφρύ παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων, κυρίως στα πόδια.

Γλίτωσε από τα χειρότερα

Η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση την οποία υπέστη η Χίλαρι Κλίντον και άλλου τέτοιου είδους θρομβώσεις μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, κώμα ή ακόμα και να οδηγήσουν στον θάνατο εάν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ιατρικά. Στην περίπτωση της 65χρονης Κλίντον πάντως, φαίνεται ότι υπήρχαν ελάχιστα συμπτώματα και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίνεται θετικά στην αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα.