Κατά την παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ άσκησε κριτική στο νομοθέτημα, το οποίο όπως είπε, παρουσιάζει «σοβαρά κενά» ως προς τη φορολογική δικαιοσύνη.

«Λυπάμαι δε πολύ που σήμερα δεν συζητάμε τις τελικές επικαιροποιημένες παρεμβάσεις, τις νέες διατάξεις για τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο είναι ημιτελές και δυστυχώς οι κύριες μεταρρυθμίσεις μετατίθενται για τον Ιούνιο του 2013», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κ. Μπακογιάννη στηλίτευσε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο απλώς επενδύει, όπως παρατήρησε, στο φοροεισπρακτικό και όχι στο αναπτυξιακό σκέλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία.

«Προχωράμε σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Σωστό. Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, το βήμα που γίνεται είναι μισό. Μεταθέτουμε την πραγματική διεύρυνση για το 2015», σημείωσε απευθυνόμενη προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, ενώ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να μειώσει τo ΦΠΑ προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, αλλά και να βρει λύσεις για τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Από την πλευρά του ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, επίσης από τη ΝΔ, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο απέναντι στις βολές που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, επισημαίνοντας πως το φορολογικό σύστημα έχει γίνει πιο απλό και όσο απλούστερο είναι, τόσο πιο δύσκολα φοροδιαφύγει κανείς.

Χαρακτήρισε ψέμα το ότι η συνολική επιβάρυνση με το νέο σύστημα, οδηγεί στο να φορολογούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, περισσότερο από ό,τι πριν. Συνολικά 100 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης. «Ξεβολεύουμε το 15% των ανώτερων εισοδημάτων, των πάνω από 23.000 ευρώ αλλά το υπόλοιπο 85% θα πληρώσει λιγότερο. Είναι ντροπή να λέμε πως γίνονται τεκμήριο τα παιδιά. Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χάνουν όλοι, αλλά εισέρχεται το σύστημα επιδότησης του παιδιού. Όσοι έχουν τρία παιδιά και άνω, παίρνουν επιπρόσθετη επιδότηση, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια», συμπλήρωσε.

Αναγνωρίζοντας τέλος, πως δεν είναι παράλογος ο φόβος ότι οι φόροι δεν θα πληρωθούν ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως από τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία, θα πάνε και σε αποπληρωμή φόρων. «Εξαλείφεται το φαινόμενο της παύσης πληρωμών από πλευράς κράτους – και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούμενες, θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για έκτακτο εργαλείο ρευστότητας», κατέληξε.

Ο βουλευτής και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, Νίκος Νικολόπουλος υπογράμμισε πως δεν μπορεί να δώσει πολιτική νομιμοποίηση σε μια αποσπασματική πράξη, μιας καθόλα οργανωμένης προσπάθειας που οδηγεί στην καταστροφή.

Ο τέως υφυπουργός Εργασίας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το πνεύμα και την ουσία του νέου νομοσχεδίου, το οποίο, όπως τόνισε, εξυπηρετεί μόνο την αναγκαιότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα δημόσια έσοδα που συμφώνησε με την τρόικα, κάτι πάντως που, όπως είπε, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα συμβεί.

Ο κ. Νικολόπουλος έκανε λόγο για πλήρη εξαθλίωση του λαού που έχει ήδη υποστεί πάρα πολλά, ακόμα και των ανέργων από τους οποίους, όπως σημείωσε, περικόπτονται πόροι και επιδόματα, ενώ πρόσθεσε πως «πέρα από άδικη, η νέα φορολογική επίθεση θα είναι και ατελέσφορη».

Ο βουλευτής έκανε επίσης λόγο για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης, μιλώντας για προϋποθέσεις που έθεσε η ίδια η τρόικα για να εκταμιευτεί το σύνολο των δόσεων που οφείλονται στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αν δεν υπάρξει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και κυρίως μείωση των φορολογικών συντελεστών σε σημείο που να μην υπάρχουν κίνητρα για φοροδιαφυγή.