Στη χθεσινή τελετή έναρξης οι Αγγλοι θυμήθηκαν την ιστορία τους μέσα στους αιώνες, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ. Οι εποχές άλλαζαν εντυπωσιακά στο βρετανικό υπερθέαμα, με τους αιώνες να «τρέχουν» προκειμένου να προλάβουν την κάλυψη σε λογικές ώρες όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος περνά πολύ πιο αργά, όπως τα 104 χρόνια που μεσολαβούν από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1908) ώς σήμερα που η βρετανική πρωτεύουσα έχει την τιμή να γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα έχει φιλοξενήσει τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η «ΟMAΔΑ» προσπαθεί να συγκρίνει κάποια στοιχεία από τις τρεις διοργανώσεις του Λονδίνου: 1908, 1948, 2012.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα της κάλυψης των Αγώνων το 1908 όταν, χωρίς τηλεόραση και ραδιόφωνο, υπήρχαν μόνο οι εφημερίδες και οι αφίσες ενώ τώρα πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα λάβουν εικόνα και ήχο στο σπίτι τους.

Επίσης τότε συμμετείχαν λίγο πάνω από 2.000 αθλητές ενώ σήμερα ξεπερνούν πλέον τους 10.000, με τους μισούς σχεδόν να είναι γυναίκες – πολύ περισσότερες σε σχέση με τις 36 του 1908.

Στα ρεκόρ της εποχής επίσης υπάρχει σημαντική διαφορά. Χαώδεις είναι ακόμη οι συγκρίσεις μεταξύ των εκάστοτε τελετών ενάρξεων. Αξίζει να δείτε τις διαφορές μεταξύ των τριών Ολυμπιακών Αγώνων των Λονδρέζων.