«Κατά την άποψή μου, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί βαριά στρατιωτική ισχύ και δυσανάλογη βία κατά πολιτών, πέσει» είπε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που ο στρατός της Συρίας βομβαρδίζει εκ νέου το Χαλέπι.

Σύμφωνα με οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συνοικίες του Χαλεπίου βομβαρδίστηκαν και το πρωί της Παρασκευής από ελικόπτερα των δυνάμεων του καθεστώτος, οι οποίες φαίνεται ότι προετοιμάζουν την τελική επίθεση κατά των θέσεων των αντικαθεστωτικών στην πόλη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ελικόπτερα βομβάρδισαν τις συνοικίες Σαλαχεντίν, αλ-Αζαμιγέ, Μπουστάν ελ-Κασρ, αλ-Μασάντ και αλ-Σουκάρι.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, επίσης, ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες στη συνοικία αλ-Τζαμιλιγέ, στο κέντρο της πόλης, στη συνοικία Μαχατάτ Μπαγκντάντ και στην πλατεία Σαανταλάχ αλ- Τζαμπίρι. Στη συνοικία Σαλαχεντίν, εκατοντάδες αντάρτες προετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση του στρατού.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, απηύθυνε έκκληση στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να προστατεύσουν τους άμαχους στο Χαλέπι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας και την πιθανότητα μιας «επικείμενης μείζονος πολεμικής αναμέτρησης» στην πόλη.

Ο Άσαντ έχει στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στην πόλη, την οποία περικυκλώνουν στρατιώτες.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στη Γενεύη, η Νάβι Πιλάι τονίζει ότι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ προσπαθούν με σφοδρούς βομβαρδισμούς, πυρά από άρματα μάχης και έρευνες πόρτα-πόρτα, να προχωρήσουν σε «εκκαθαρίσεις περιοχών» που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ επικαλέστηκε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ωμότητες, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις, πυροβολισμούς αμάχων από ελεύθερους σκοπευτές κατά τις πρόσφατες μάχες στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Υπογράμμισε ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα διαφύγουν της δικαιοσύνης.

H Ερυθρά Ημισέληνος «πάγωσε» ορισμένες από τις επιχειρήσεις της στο Χαλέπι, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων.

Παράλληλα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αποφάσισε να απομακρύνει ξένους εργαζόμενούς της από τη Συρία, εξαιτίας της άσχημης κατάστασης στη χώρα.

Αυτοί θα μεταφερθούν στη Βηρυτό, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός θα διατηρήσει έναν πυρήνα προσωπικού (ξένοι και Σύροι) στη Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Ο Κ.Ανάν προσπαθεί ακόμα να βρει μια πολιτική λύση στη Συρία, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει «αποδιοπομπαίος τράγος» για την αποτυχία να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, δήλωσε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η «Ομάδα Δράσης» για τη Συρία ενδέχεται να συνεδριάσει ξανά σύντομα, αλλά όχι σε επίπεδο υπουργών.