Κομμάτι κομμάτι την ιστορία της είναι έτοιμη να παρουσιάσει η Βρετανία αύριο το βράδυ στην τελετή έναρξης των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.
Η τελική πρόβα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ και η «ΟΜΑΔΑ» ήταν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για να σας μεταφέρει μια πρώτη εικόνα.
Σε μια ιδιαίτερα διαδραστική τελετή, όπου οι θεατές συμμετέχουν ενεργά προσφέροντας μια πανδαισία χρωμάτων, ο σκηνοθέτης του «Slumdog millionaire» Ντάνι Μπόιλ καταφέρνει να ξυπνήσει μνήμες από τη Βρετανία της εξοχής, της πρώτης περιόδου (πριν από 300-400 χρόνια) και της βιομηχανικής επανάστασης, φτάνοντας μέχρι και τον 20ό αιώνα.
Το ειδυλλιακό τοπίο της εξοχής όπου οι αγρότες καλλιεργούν και λίγο πιο δίπλα τα πρόβατα με το τσοπανόσκυλο να τα προσέχει, οι χήνες, οι αγελάδες και τα άλογα που παίζουν (άψογα) τον δικό τους ουσιαστικό ρόλο. Στα σπίτια το τζάκι καπνίζει, ενώ τα παιδιά παίζουν μπάλα στο γρασίδι και οι μεγαλύτεροι κρίκετ και μπάντμιντον, παραδοσιακά αγγλικά παιχνίδια. Ο μεγάλος νερόμυλος, όπως και το δέντρο στην κορυφή του λόφου (το οποίο αργότερα «απογειώνεται») αποτελούν βασικά δρώμενα στην εισαγωγή της τελετής.
Την ησυχία από τα τιτιβίσματα και τον ήχο του νερού στα ρυάκια χαλάει η εμφάνιση των υψικαμίνων, που μέσα από το έδαφος υψώνονται στον ουρανό με ανθρώπους πάνω τους! Είναι η βιομηχανική εποχή, όταν αρχίζει να χάνεται η αθωότητα για να φτάσουμε μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Παιδιά τραγουδούν εκκλησιαστικούς ύμνους και από ένα τραγούδι για κάθε μέρος της Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία).
Ο ηθοποιός Κένεθ Μπράνα απαγγέλλει Σαίξπηρ, αφού άλλωστε από τον διάσημο συγγραφέα έχει επίσης εμπνευστεί ο σκηνοθέτης τις Θαυμαστές Νήσους (Isles of Wonder), όπως ονομάζει την τελετή έναρξης.
Οι θεατές που χθες ήταν 60.000, κυρίως εθελοντές, στρατιώτες και μέλη της ολυμπιακής οικογένειας, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής, θα γίνουν 80.000 αύριο και μπροστά στα καθίσματά τους θα έχουν ένα ειδικό μηχάνημα που με τα χέρια τους θα το κουνούν ρυθμικά, αρχικά σαν να παίζουν τένις, μετά θα το γυρίζουν με τη φορά του ρολογιού και όλο αυτό θα δίνει ένα εκπληκτικό φόντο χρωμάτων σε όλο το Στάδιο. Επίσης ο κόσμος συμμετέχει όταν «μπαίνει» το στοιχείο της θάλασσας (χαρακτηριστικό κομμάτι του μεγάλου νησιού της Βρετανίας) και μεταξωτά μπλε πανιά κατεβαίνουν σκεπάζοντας τις κερκίδες και μετατρέπουν σε θάλασσα τον περιβάλλοντα χώρο.
Ο άγγλος τροβαδούρος Τεντ Τέρνερ συμμετέχει κι αυτός με κλασικά τραγούδια εποχής, ενώ θα υπάρχει και καλεσμένος - έκπληξη. Η τεράστια (βάρους 23 τόνων) και επιβλητική καμπάνα γεμίζει με τον ήχο της όχι μόνο το στάδιο, αλλά και την πόλη, χτυπώντας όπως τότε, στο τέλος του Πολέμου, για να φέρει το μήνυμα ειρήνης.
Εκπληκτικά εντυπωσιακό είναι το σκηνικό όταν οι χιλιάδες εθελοντές ξηλώνουν γρήγορα την αγγλική εξοχή την ώρα που φυτρώνουν οι καμινάδες, Θυμίζουμε ότι πάνω από 10.000 άνθρωποι δουλεύουν σε αυτή την εκδήλωση και γι' αυτό τους ευχαρίστησε ο έμπειρος σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ και χθες:
«Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε» τους είπε.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από