Χθες πάντως οι άνεμοι στάθηκαν από το απόγευμα και έπειτα σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων και έτσι κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που νωρίτερα είχε ξεσπάσει σε κατοικημένη περιοχή στην Κερατέα. Είχε προηγηθεί μια εφιαλτική νύχτα στα Χανιά, όπου σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ καταστράφηκαν δάσος και καλλιέργειες.

Σε μια από τις δυσκολότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού που ξεκίνησε από την περιοχή Διόνυσος Κερατέας πέντε σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ χρειάστηκε να εκκενωθούν προληπτικά μια παιδική κατασκήνωση και ένα μοναστήρι. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η φωτιά ξεκίνησε από κάτοικο της περιοχής που αποφάσισε να κάψει ξερόχορτα στην αυλή του τη στιγμή που στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της περιοχής κ. Λεβαντής.

Τα σπίτια της περιοχής βρίσκονται μέσα σε πευκόφυτη έκταση και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και απλώθηκε σε μέτωπο 2 χιλιομέτρων στην κατεύθυνση προς Κουβαρά. Σύμφωνα με φορείς της περιοχής από τον Μάιο και ύστερα στην περιοχή έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 30 φωτιές, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν συμφέροντα ιδιωτών στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική αποφάσισε να κατευθύνει στην περιοχή το μεγαλύτερο μέρος των εναέριων μέσων που είχε στη διάθεσή της. Ετσι γύρω στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή επιχειρούσαν έξι Καναντέρ και δύο ελικόπτερα, τα οποία αυξήθηκαν σε τέσσερα στη συνέχεια. Η αλλαγή των ανέμων αργά το απόγευμα βοήθησε καθοριστικά τελικά το έργο της πυρόσβεσης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες και οι φωτιές στην Αχαΐα, στο Ζευγολατιό Κορινθίας αλλά και στον Κίσσαμο Χανίων. Οι νέες φωτιές όμως που προκάλεσαν εκ νέου συναγερμό στην Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή Πλακιά του Ρεθύμνου και τον Αγαλά Ζακύνθου όπου καιγόταν έως αργά χθες το βράδυ δασική περιοχή. Συνολικά χθες εκδηλώθηκαν 50 νέες πυρκαγιές.

Το μεγάλο πρόβλημα της Πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι ο αριθμός των πυρκαγιών αλλά οι τεράστιες ελλείψεις. Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης συμβασιούχοι πυροσβέστες οι οποίοι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αχαΐα υποχρεώθηκαν τελικά να κατέβουν από τα οχήματα που τους μετέφεραν και να αντικατασταθούν από μόνιμους καθώς δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα εκτός έδρας επιδόματά τους!

Την ίδια ώρα οι συμφωνίες με αλλά κράτη για την παροχή πυροσβεστικών αεροπλάνων που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αποδείχτηκαν «σύννεφο». Παρότι κατατέθηκε και επίσημο αίτημα βοήθειας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πυρόσβεσης απάντηση δεν είχε δοθεί στην Ελλάδα έως αργά χθες το βράδυ.