Σοβαρές ζημιές σε τρία σπίτια και πλήρη καταστροφή σε δύο εγκαλελειμμένα σπίτια προκάλεσε η πυρκαγιά στο Ιναχώρι Κισσάμου Χανίων, την ίδια στιγμή που έκαψε εκατοντάδες αιωνόβιες ελιές και πλούσια δασική έκταση, προκαλώντας πολύ μεγάλη οικονομική και οικολογική καταστροφή.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής ήταν και χθες αγανακτισμένοι από την απουσία του ελικοπτέρου από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς όταν και όπως επισήμαναν μπορούσε να περιοριστεί η έκταση της φωτιάς. Επίσης, σημειωνόταν πως το μικρό ελικόπτερο τύπου Kamov που κινητοποιήθηκε χθες το πρωί αδυνατούσε λόγω των ισχυρών ανέμων να είναι τόσο αποδοτικό όσο τα μεγαλύτερα ελικόπτερα που υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, από την περιοχή Αγ. Αθανάσιος πλησίασε το χωριό Κεφάλι, μπήκε στα Παπαδιανά όπου και προκάλεσε μεγάλες ζημιές και κινήθηκε προς Βάθη νότια αλλά και Σημαντηριανά – Αμυγδαλοκεφάλι δυτικά. Κάτοικοι και πυροσβέστες μιλούσαν για «νύχτα κόλαση» που χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων οι ζημιές δεν επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο. Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή:

– Τρεις κατοικίες, οι δύο κάτω από τον δρόμο και μια πάνω, στα Παπαδιανά υπέστησαν σημαντικές ζημιές καθώς η φωτιά έκαψε αυλές, 1 δωμάτιο και αποθηκευτικούς χώρους.

– Δύο παλιά σπίτια, που εδώ και 20 χρόνια δεν κατοικούνταν, αλλά διατηρούνταν σε καλή κατάσταση, κάηκαν ολοσχερώς και έπεσαν οι σκεπές τους – και αυτά στα Παπαδιανά.

– Κάηκε μεγάλος αριθμός αιγοπροβάτων, περίπου 200 σε διάφορα σημεία.

– Υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 1.500 ελιές.

– Καταστράφηκαν αγροεφόδια – εξοπλισμός.

– Μεγάλη ήταν και η οικολογική καταστροφή, καθώς κάηκαν πλατάνια, πρίνοι και άλλα δέντρα που έδιναν ένα ξεχωριστό χρώμα στην περιοχή.

Κάτοικοι της περιοχής εξέφραζαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απουσία πυροσβεστικού ελικοπτέρου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφέρεια και στο κράτος. Οσο για τις αιτίες της πυρκαγιάς, παρότι από τις υπηρεσίες δεν έχει ακόμα προκύψει κάποιο πόρισμα, οι κάτοικοι δήλωναν βέβαιοι ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.