Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο (με προεξάρχουσες την Apple, τη Samsung και την Amazon) έχουν αποδυθεί σε μια ξέφρενη κούρσα με στόχο την κατάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου από την πίτα των πωλήσεων.

Για να τα καταφέρουν, μετέρχονται κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο: αυξάνουν διαρκώς τις επιδόσεις των συσκευών τους, τις εφοδιάζουν με όλο και πιο προηγμένες λειτουργίες και, κάποιες φορές, αντιγράφουν η μία την άλλη και αλληλομηνύονται, προσπαθώντας να βγάλουν τους αντιπάλους τους από τη μέση.

Προσφάτως στον πόλεμο της ταμπλέτας μπήκαν δύο κολοσσοί της τεχνολογίας, η Microsoft και η Google, ανατρέποντας τις ισορροπίες στην αγορά του πιο περιζήτητου γκάτζετ του 21ου αιώνα.

Οι υπολογιστές tablet (ή ταμπλέτες, όπως αποδόθηκαν στη γλώσσα μας) αποτελούν την κυρίαρχη τάση στον χώρο της τεχνολογίας.

Είναι κάτι μεταξύ φορητού υπολογιστή και έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Διαθέτουν οθόνη αφής, μέσω της οποίας ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό και σε εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές (apps), έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ακούσει τραγούδια, να παρακολουθήσει τηλεόραση, να συντάξει email, να συνομιλήσει με τους φίλους του, να διαβάσει βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, να παίξει παιχνίδια και να τραβήξει φωτογραφίες.

Οι ταμπλέτες μπήκαν στη ζωή μας τον Απρίλιο του 2010, όταν η Apple λανσάρισε το iPad, το οποίο κυριαρχεί μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη αγορά, έχοντας πουλήσει περισσότερες από 67,1 εκατ. συσκευές (στοιχεία Μαρτίου 2012).
Δεύτερη δημοφιλέστερη ταμπλέτα είναι το Galaxy Tab της Samsung. Ωστόσο, η διαφορά που χωρίζει τις δύο συσκευές είναι χαοτική: το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Apple πούλησε 13,6 εκατ. iPad, ελέγχοντας το 63% της παγκόσμιας αγοράς. Την ίδια περίοδο, η Samsung πούλησε 1,6 εκατ. ταμπλέτες, κατέχοντας μερίδιο 7,5%.

Η εταιρεία ερευνών Gartner εκτιμά ότι η αύξηση του ανταγωνισμού τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα περιορίσει το μερίδιο του iPad στο 46%, με τις ταμπλέτες που έχουν ενσωματωμένο το λογισμικό Android να αντιπροσωπεύουν το 37% της αγοράς.

Είτε καλύπτουν πραγματικές είτε επίπλαστες ανάγκες, οι ταμπλέτες είναι σήμερα τρόπος ζωής για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ελληνες. Σύμφωνα με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind, κάθε μήνα πωλούνται στη χώρα μας περίπου 5.000 ταμπλέτες (εκτίμηση Νοεμβρίου 2011).
Η ζήτηση για υπολογιστές tablet αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον. Η Gartner προβλέπει ότι το 2012 θα πουληθούν 118,9 εκατ. ταμπλέτες σε όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, η εταιρεία ερευνών Forrester εκτιμά ότι το 2015 οι ταμπλέτες θα αποσπάσουν μερίδιο 23% από την αγορά των υπολογιστών, ξεπερνώντας τους υπολογιστές desktop.

«Γιατί να πρέπει να περιμένω να πάω στο σπίτι ή στο γραφείο για να ανοίξω τον υπολογιστή, αφού μπορώ να κάνω τις ίδιες δουλειές στον δρόμο, στο τρένο ή στην καφετέρια;». Στην ερώτηση αυτή συνοψίζεται η ιδέα της φορητότητας στην επικοινωνία, την οποία η Apple αντιλήφθηκε εγκαίρως και κατασκεύασε ασύρματες συσκευές που αποτελούν «πύλες» ψηφιακού περιεχομένου. Σήμερα, εκατομμύρια βιβλία, ταινίες, τραγούδια και φωτογραφίες χωράνε στα δυο χέρια του χρήστη.

Οι κόντρες για τις τιμές και ο δικαστικός πόλεμος μεταξύ Samsung και Apple

Πώς κατάφεραν οι υπόλοιποι παίκτες να εισδύσουν σε μια αγορά που σχεδόν μονοπωλείται από την Apple; Μα, φυσικά, παράγοντας φθηνότερες ταμπλέτες.

Η αρτιότητα και η τεχνολογική υπεροχή του iPad δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η τιμή του, ωστόσο, αποτελεί συχνά αντικείμενο επικρίσεων: το πιο φθηνό μοντέλο πωλείται στη χώρα μας προς 509 ευρώ ενώ η πιο ακριβή έκδοση του iPad ξεπερνά κατά πολύ τον βασικό μισθό, καθώς όποιος θέλει να την αποκτήσει πρέπει να πληρώσει 839 ευρώ.

Σε καιρούς κρίσης, οι ανταγωνιστές της Apple στοχεύουν στα μικρότερα πορτοφόλια.

Πριν από λίγες εβδομάδες η Google παρουσίασε το Nexus 7, μια ταμπλέτα που θα τιμάται μόλις 199 δολάρια (160 ευρώ), όσο ακριβώς και η ταμπλέτα Kindle Fire της Amazon, ο τρίτος δημοφιλέστερος υπολογιστής tablet μετά το iPad και το Galaxy Tab.

«Η Google διαπίστωσε ότι ο μόνος τρόπος για να νικήσει το ακριβό iPad είναι να στραφεί στα εκατομμύρια πελατών που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν μικρότερες και φθηνότερες ταμπλέτες» σχολίασε ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών Forrester Τζέιμς ΜακΚουίβι.

Το Nexus 7 κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την ταϊβανέζικη εταιρεία τεχνολογίας Asus και έχει εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android της Google.

Το λανσάρισμα της νέας ταμπλέτας από την Google αποτυπώνει τη στροφή που έχουν κάνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ και στη δημιουργία λογισμικού προς την κατασκευή συσκευών που ενσωματώνουν τα προϊόντα τους. Πρόκειται για την πρακτική της καθετοποιημένης παραγωγής που πρώτη η Apple υιοθέτησε, κατασκευάζοντας η ίδια το λογισμικό και τις εφαρμογές που πλαισιώνουν τις συσκευές της.

Αν και φθηνή, η συσκευή της Google δεν φείδεται δυνατοτήτων: έχει τετραπύρηνο επεξεργαστή Tegra 3 και μονάδα επεξεργασίας γραφικών με δώδεκα πυρήνες.

Επιπλέον διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας επτά ιντσών και κάμερα που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιήσουν βιντεοσυνδιαλέξεις. Θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις των 8 και 16 GB και θα κυκλοφορήσει στα μέσα Ιουλίου στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Βρετανία. Η ημερομηνία διάθεσής της στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Στη μάχη της ταμπλέτας μπαίνει και η Microsoft, η οποία στο τέλος Ιουνίου ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τον δικό της υπολογιστή tablet.

Ο Surface, όπως ονομάζεται, θυμίζει περισσότερο λάπτοπ, εισάγοντας την καινοτομία τού Touch Cover. Πρόκειται για ένα περίβλημα που «σκεπάζει» τη συσκευή όταν αυτή είναι κλειστή, το οποίο αποσπάται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πληκτρολόγιο.

Η ταμπλέτα έχει ενσωματωμένα τα λειτουργικά συστήματα Windows 8 ή Windows RT (ανάλογα με την έκδοση). Διαθέτει οθόνη 10,6 ιντσών, είναι εξοπλισμένη με δύο κάμερες (μπροστά και πίσω) και θα είναι διαθέσιμη σε εκδόσεις των 32, 64 και 128 GB. Αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, σε άγνωστη ακόμη τιμή.

Στα δικαστήρια. Η Samsung και η Apple, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ταμπλετών στον κόσμο, πρωταγωνιστούν κατά καιρούς σε δικαστικές διαμάχες σε διάφορες χώρες, αλληλοκατηγορούμενες για αντιγραφή, παραβίαση ευρεσιτεχνιών και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στο τέλος Ιουνίου, ένα αμερικανικό δικαστήριο απαγόρευσε προσωρινά την πώληση της ταμπλέτας Galaxy Tab 10.1 και του smartphone Nexus Galaxy στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε προηγηθεί προσφυγή της Apple, η οποία ισχυρίζεται ότι η Samsung έχει αντιγράψει το iPad και το iPhone αντίστοιχα.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε μια παρόμοια προσφυγή της Apple κατά του Samsung Galaxy Tab 10. Ο δικαστής απεφάνθη ότι δεν δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δύο προϊόντων, καθώς το Galaxy Tab δεν είναι τόσο… κουλ, όσο το iPad!

Επιπλέον, ένας ολλανδός δικαστής έκρινε πρόσφατα ότι η Apple πρέπει να καταβάλει στη Samsung αποζημίωση επειδή παραβίασε ευρεσιτεχνία που σχετίζεται με τις ταμπλέτες της – και ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ενας κόσμος από εφαρμογές

Η μάχη της ταμπλέτας δεν δίνεται μόνο σε επίπεδο υλικού (hardware) αλλά και λογισμικού (software).

Το λειτουργικό σύστημα αποτελεί την «καρδιά» των υπολογιστών tablet και ακόμη ένα πεδίο μάχης μεταξύ των κατασκευαστών. Το πιο δημοφιλές λογισμικό σήμερα είναι το Android της Google, το οποίο χρησιμοποιούν – μεταξύ άλλων – οι ταμπλέτες της Samsung, της HTC και της Motorola Mobility.

Σύμφωνα με την Google, οι χρήστες ταμπλετών και έξυπνων κινητών τηλεφώνων που είναι εφοδιασμένα με Android ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο.

Οι κάτοχοι των συσκευών αυτών έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών (apps). Το Play Store είναι το κατάστημα της Google, το οποίο πουλάει ταινίες, τραγούδια, βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και συνδρομές σε περιοδικά, διαθέτοντας συνολικά 600.000 εφαρμογές.

Ωστόσο, το κατάστημα App Store της Apple έχει μεγαλύτερο στοκ, διαθέτοντας συνολικά 650.000 εφαρμογές.