Ο εργολάβος της ΔΕΗ ήταν ανένδοτος χθες, όταν μπήκε σε ένα από τα κτίρια του Ασύλου για να διακόψει το ρεύμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις ούτε καν στον θυρωρό. Σημειωτέον ότι ο λογαριασμός λήγει τον επόμενο μήνα, στις 3 Αυγούστου.

Ακόμη πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι η οφειλή για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι μόνο 98,77 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό, 600,29 ευρώ, είναι για το χαράτσι ακίνητης περιουσίας από το οποίο το Ασυλο Ανιάτων έχει απαλλαγεί, σύμφωνα και με επίσημη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Το αλαλούμ όμως στις δημόσιες υπηρεσίες φαίνεται ότι δεν κάνει εξαιρέσεις. Οπως καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του ΔΣ του Ασύλου Ιωάννα Ηλιάδη, ενώ από το υποκατάστημα της ΔΕΗ την είχαν διαβεβαιώσει προφορικά ότι οφείλει να πληρώνει μόνο το χρέος για το ηλεκτρικό ρεύμα, στην πράξη φαίνεται ότι το χαράτσι όχι μόνο δεν διαγράφτηκε, αλλά πέρασε ως ανεξόφλητο ποσό!

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι «ουδέποτε είχε ενημερωθεί πως ο εν λόγω αριθμός παροχής αφορούσε το Ασυλο Ανιάτων, καθώς ήταν δηλωμένο σε όνομα ιδιώτη χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις».

Αμεση ήταν η αντίδραση της κ. Ηλιάδη, η οποία υπογραμμίζει ότι μόνο από τη διασταύρωση του ΑΦΜ θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί ότι το ακίνητο είναι νοσηλευτικό ίδρυμα.

Θηλιά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ. Στο μεταξύ, οι οφειλές του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς το ίδρυμα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του έχουν φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απειλείται η αξιοπρέπεια των ασθενών και να παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Μάρτιο οι 170 εργαζόμενοι. Επιπλέον οι ασθενείς υποσιτίζονται αφού πριν από ενάμιση μήνα οι προμηθευτές έπαψαν να τροφοδοτούν το ίδρυμα με κρέας και ψάρι.

Επιπλοκές στους ασθενείς. Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του Ασύλου, η φτωχή διατροφή των ασθενών έχει αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και επιδείνωση της κατάστασής τους – ειδικά στους κατάκοιτους νοσηλευόμενους που έχουν ανάγκη από βιταμίνες, σίδηρο και λευκώματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από την καθήλωσή τους στο κρεβάτι.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα καθημερινής χρήσης, όπως είναι οι αλοιφές, τα αντιμικροβιακά, οι γάζες και πάνες. Και όλα αυτά ενώ εν μέσω οικονομική κρίσης οι αιτήσεις για εισαγωγή κατάκοιτων ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 15%, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει πια η οικονομική δυνατότητα για τη φροντίδα στο σπίτι.