Για όλα μίλησε ο Φρανσουά Ολάντ στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο, μετά την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στα Ηλύσια Πεδία. Και για την οικονομία, και για την πολιτική, και για τη Βαλερί – τη σύντροφό του που προκάλεσε σεισμό στη Γαλλία στηρίζοντας μέσω twitter, εν μέσω κοινοβουλευτικών εκλογών, τον πολιτικό αντίπαλο της «πρώην» του Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Τα ιδιωτικά θέματα πρέπει να διευθετούνται κατ’ ιδίαν και είπα στους οικείους μου ότι πρέπει να σεβαστούν απολύτως αυτή την αρχή» δήλωσε χτυπώντας την καμπάνα και για την Τριερβελέρ και για τον γιο του Τομά που επανατροφοδότησε προσφάτως το θέμα, κατηγορώντας τη σύντροφο του πατέρα του ότι «κατέστρεψε την εικόνα του νορμάλ προέδρου που είχε οικοδομήσει». Η Βαλερί επέστρεψε το Σάββατο στη δημόσια αρένα, έπειτα από έναν μήνα ουσιαστικής απουσίας, δίνοντας το «παρών» στα Ηλύσια Πεδία για την εθνική εορτή – το mea culpa της ήρθε λίγο αργότερα, με τη δήλωσή της στο BFMTV ότι εφεξής θα το σκέφτεται επτά φορές (επί λέξει δήλωσε ότι θα στριφογυρίζει επτά φορές τον αντίχειρά της) προτού στείλει tweet.

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ο γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση μιας επιτροπής για την επιστροφή της ηθικής στην πολιτική ζωή υπό τον Λιονέλ Ζοσπέν, τον Σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας – και τον άνθρωπο που του είχε εμπιστευθεί τα ηνία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1997.

Δήλωσε επίσης πως ο επονομαζόμενος «χρυσός κανόνας», που επιβάλλει την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία, δεν θα εγγραφεί στο γαλλικό Σύνταγμα, όπως επιθυμεί το Βερολίνο, αλλά σε έναν οργανικό νόμο – έχει ζητήσει ήδη από τους «σοφούς» του Συνταγματικού Συμβουλίου να αποφανθούν για το κατά πόσο η επικύρωση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συνθήκης επιβάλλει αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τέλος, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να μειώσει το 2013 στο 3% το έλλειμμα, δεν αποκάλυψε όμως περισσότερα για το πού θα βρει τα 33 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να γίνει ο στόχος πραγματικότητα.