Για τη σφαγή δικάζονται στη Χάγη ο τότε πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με απόφαση που έλαβε το 2007, χαρακτήρισε τη σφαγή «πράξη γενοκτονίας». Τον χαρακτηρισμό αυτό δεν αποδέχονται οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά και στη Σερβία.

Πρόσφατα μάλιστα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με δηλώσεις του στον Τύπο αμφισβήτησε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και προβληματισμό στη Δύση.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί σε ομαδικούς τάφους και αναγνωριστεί πάνω από 5.000 θύματα.

Τα 520 θύματα, που βρέθηκαν τον τελευταίο χρόνο, θα ενταφιαστούν σήμερα στο μνημειακό κέντρο στο Ποτοτσάρι κοντά στη Σρμπρένιτσα, εκεί δηλαδή όπου έχουν ενταφιαστεί και τα υπόλοιπα θύματα της σφαγής.

Στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης θα παραβρεθούν δεκάδες χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες, η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και εκπρόσωποι ξένων κρατών.

«Πόνος, πόνος χωρίς τέλος. Και όταν έρχεται η 11η Ιουλίου κάθε χρόνο, αυτός ο πόνος γίνεται αβάσταχτος» λέει κλαίγοντας η Σέβντια Χαλίλοβιτς, που βρίσκεται στο Ποτοτσάρι για την ταφή των λειψάνων του πατέρα της.

«Τα λείψανα του πατέρα μου βρέθηκαν κατά τις εκταφές σε δύο ομαδικούς τάφους. Οι δύο αδελφοί μου σκοτώθηκαν επίσης στη σφαγή, αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί», λέει η 50χρονη γυναίκα.

Την Τρίτη, πλήθος 7.000 ανθρώπων έφθασε στο Ποτοτσάρι, αφού διέσχισε αντίστροφα πεζή τον δρόμο που έκαναν οι Μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα μέσα από τα δάση για να γλιτώσουν τη σφαγή.