Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν γιατί οι ντομάτες που πωλούνται στα αμερικανικά σουπερμάρκετ είναι εντελώς άγευστες προκαλώντας τις εύλογες διαμαρτυρίες πολλών πελατών.

Το πρόβλημα λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίζεται σε μία γενετική μετάλλαξη που συναντάται συχνά στις συγκεκριμένες ποικιλίες που καλλιεργούνται για μαζική παραγωγή. Η μετάλλαξη μειώνει τα σάκχαρα και άλλες γευστικές ουσίες, στερώντας από την ντομάτα όλη τη νοστιμιά της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Ντέιβις, τα τελευταία 70 χρόνια, οι καλλιεργητές ντομάτας που στέλνουν την παραγωγή σε μεγάλα σουπερμάρκετ επιλέγουν καρπούς ομοιόμορφους, καθώς τους προτιμούν οι καταναλωτές.

Οι ποικιλίες αυτές έχουν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα πριν τις συλλέξουν οι καλλιεργητές, ενώ στις μικρές καλλιέργειες, προτιμούνται οι ντομάτες με σκούρο πράσινο χρώμα. Η διαφορά οφείλεται στην ενέργεια που συγκεντρώνεται στα φύλα του φυτού από το φως του ήλιου.

Ομως η ίδια μετάλλαξη που χαρίζει στις ντομάτες την ομοιομορφία τους είναι που προκαλεί και τη διακοπή της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που ευθύνεται για την ποσότητα των σακχάρων στον καρπό. Κι έτσι, χάνουν και το άρωμά τους και τη γεύση τους.

Αυτό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οφείλεται σε δύο γονίδια. Παρεμβαίνοντας σε αυτά τα γονίδια, οι επιστήμονες έφτιαξαν έναν διαφορετικό καρπό, με 40% περισσότερα σάκχαρα και άλλες γευστικές ουσίες. Οι ερευνητές συστήνουν στους καλλιεργητές να επιλέγουν ποικιλίες με σκούρο πράσινο χρώμα για περισσότερη γεύση αλλά και στους καταναλωτές να μην ξεγελιούνται από την ομοιομορφία και την εξωτερική εμφάνιση του καρπού.